Prima pagină » Local » Restricții la apa potabilă, în două localități de lângă municipiul Iași. Rezervele sunt în scădere
Restricții la apa potabilă, în două localități de lângă municipiul Iași. Rezervele sunt în scădere

Restricții la apa potabilă, în două localități de lângă municipiul Iași. Rezervele sunt în scădere

12 iul. 2024, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Local

ApaVital a anunțat restricții la apă potabilă în mai multe localități din județul Iași. Astfel, și comunitățile din Hlincea și Vișan vor avea de suferit în această perioadă

Seceta are efecte dezastruoase în Iași, iar oamenii vor trebui să fie mai atenți la modul cum consumă apa. Pe lista de restricții sunt introduse peste 20 de localități din județ, iar numărul acestora ar putea crește de la o zi la alta, în cazul în care nu vor fi precipitații considerabile în perioada următoare.

Restricții la apă, în localitățile Hlincea și Vișan

Oamenii din Hlincea și Vișan nu vor avea acces la apă după orele 22:00. Astfel, pentru timpul nopții, clienții de la ApaVital vor trebui să își facă provizii de apă. Situația este drastică în tot județul, iar dacă nu va ploua, este posibil ca seceta să se extindă.

„Dacă până la data anunțată în prezentul comunicat, situația se normalizează, prin înregistrarea unor volume importante de precipitații și, implicit, reducerea tipului de consum impropriu, atunci APAVITAL S.A. va putea asigura furnizarea apei în regim normal. Astfel, până pe 31 iulie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, APAVITAL S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 06.00 – 22.00, către utilizatorii din localitățile Hlincea și Vișan”, a transmis ApaVital.

Pe lângă cele două localități, încă opt sate au fost adăugate pe lista cu restricții la apă.

„Până pe 31 iulie 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, APAVITAL S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 05.00 – 20.00, către utilizatorii din localitățile, Frăsuleni, Icușeni, Luceni, Sculeni, Stânca, Victoria, Șendreni din comuna Victoria și Cotu Morii din comuna Popricani”, au mai precizat reprezentanții companiei.

Compania încearcă să combată fenomenul de secetă

Oamenii trebuie să folosească apa potabilă doar în scop menajer și să nu ude cu aceasta culturile de plante. Din păcate, mulți nu înțeleg acest lucru și continuă să epuizeze resursele de apă în mod inutil. În special, comunitățile din partea de nord a județului au fost afectate.

„Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație. Astfel, se depășește capacitatea maxim proiectată și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor, în pofida campaniilor permanente pe care le desfășurăm pentru conștientizarea populației asupra faptului că apa este o resursă limitată”, a mai adăugat compania.

Localitățile Hlincea și Vișan au fost adăugate pe lista celor care au restricții la apă în această vară.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *