Există mai multe restricții după operația de hernie de disc, care, dacă nu sunt respectate, boala poate recidiva. Așa că, aveți grijă de sănătatea voastră și țineți cont de sfaturile specialiștilor.
Hernia de disc reprezintă o afecțiune, care își face apariția atunci când un disc intervertebral se deteriorează (este vorba de inelul fibros – partea aşezată la periferia discului intervertebral), fapt ce permite conţinutului gelatinos elastic al acestuia (nucleul pulpos) să iasă în afară. Operația de hernie de disc trebuie făcută atunci când pacientul acuză dureri pe picior insuportabile, scăderea importantă a forţei musculare cu dificultăţi la mers sau sindromul de coadă de cal. În situația în care apare o pareză, operația trebuie făcută în maximum două luni, fiindcă, în caz contrar, recuperarea nu va fi completă. O urgență în hernia de disc o constituie sindromul de coadă de cal, fapt ce necesită intervenție chirgicală în cel mult două zile.
După operația de hernie de disc, pacientul nu trebuie să stea la pat, ci este mobilizat activ prin kinetoterapie, în ziua următoare.
Restricții după operația de hernie de disc: Iată ce spun medicii
După această intervenție chirurgicală, nu este recomandat statul în pat excesiv. Reîntoarcerea treptată la activităţile normale este mult mai eficientă, cu recuperare mai rapidă şi dizabilităţi cronice minime, potrivit dr. Laurenția Drăghescu.
Odată cu scăderea durerii, este necesară reîntoarcerea la activitățile zilnice. Astfel, este recomandat mersul și lucrul ușor. Pot fi făcute plimbări scurte, cu mărirea treptată a distanței și a intervalului de timp.
Orice activitate care provoacă apariția sau accentuarea simptomelor este interzisă. Pacienților cu durere lombară li se recomandă evitarea activităților care provoacă creşterea stresului mecanic asupra coloanei vertebrale, în special şederea prelungită fără suport, ridicarea greutăţilor, îndoirea sau răsucirea spatelui, în special în timpul ridicării greutăţilor.
De asemenea, persoanele care au trecut printr-o operație de hernie de disc trebuie să doarmă pe un pat dur și drept și să aibă o pernă mică sub cap. Ridicarea din pat se face fără solicitarea coloanei: întoarcere pe o parte, coborâţi picioarele la marginea patului şi vă ridicaţi împingând cu braţele, astfel încât coloana să rămână dreaptă.
Cea mai solicitantă poziție pentru coloană este statul pe scaun. De aceea, nu este recomandat să stați prea mult la birou. Nu aveți voie să stați într-o poziție fixă mai mult de 30 de minute, așa că este necesar să luați pauze, în care să executați mișcări scurte. Ridicarea de pe scaun se realizează prin deplasarea șezutului spre marginea scaunului, împingând cu ajutorul picioarelor, fără să îndoiți coloana.
Mai mult, nu este recomandată ridicarea de obiecte grele și voluminoase. Greutatea maxim admisă se adaptează la fiecare persoană în parte, în funcție de antrenament. Imediat după operație, greutatea maximă nu ar trebui să depășească cinci kilograme. Pentru a ridica o greutate sau un obiect, trebuie să vă lăsați pe vine, să duceți obiectul cât mai aproape de piept și să ridicați, ținând coloana dreaptă. Este interzisă aplecarea înainte a trunchiului cu genunchii întinși și ridicarea obiectelor din această poziție. În plus, atunci când vreți să ridicați un obiect, aveți grijă să nu îl ridicați deasupra umerilor.
Alte sfaturi prețioase de la specialiști
Evitați, întotdeauna, mișcările de torsiune a trunchiului. Totodată, este recomandat ca persoanele supraponderale să scadă în greutate.
Poziția picior peste picior trebuie evitată ori de câte ori aveți ocazia. Însă, dacă se întâmplă, nu o mențineți mai mult de 10-25 de minute.
Evitați să vă expuneți la frig sau umezeală și fiți atenți la urcatul și coborâtul scărilor. Acesta se realizează cu prudență, fără mișcări de răsucire a spatelui.