Prima pagină » Local » Restricții de călătorie în transportul public din Iași și controale la intrarea în magazine. Decizii luate de primărie în pragul unei carantine totale în oraș
Restricții de călătorie în transportul public din Iași și controale la intrarea în magazine. Decizii luate de primărie în pragul unei carantine totale în oraș

Restricții de călătorie în transportul public din Iași și controale la intrarea în magazine. Decizii luate de primărie în pragul unei carantine totale în oraș

18 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O serie de restricții în transportul public, dar și supravegherea marilor magazine din municipiul Iași vor fi dezbătute de Comitetul Local pentru Situații de urgență. Municipiul Iași se află în pragul unei carantine, incidența cazurilor de COVID-19 fiind tot mai mare în raport cu populația orașului. Primele măsuri ar urma să intre în vigoare în perioada următoare, conform primarului Mihai Chirica

Numărul tot mai mare de infectări cu COVID-19 din municipiul Iași și chiar din zona metropolitană a orașului a făcut ca autoritățile locale să treacă la măsuri mai dure pentru limitarea răspândirii virusului. Conform ultimului raport al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), incidența de infectare a ratei de COVID-19 în municipiul Iași a ajuns la 4.83 la mia de locuitori. În mai multe comune din zona metropolitană incidența cazurilor de COVID-19 a sărit deja de 6 la mia de locuitori.

Municipiul Iași se pregătește de o carantină. Măsuri impuse de primarul Mihai Chirica în tot orașul

Situația de la nivelul municipiului Iași face ca autoritatea locală să treacă la măsuri mai dure. Municipiul poate intra în carantină dacă incidența cazurilor de COVID-19 va crește în următoarea perioadă. În aceste condiții, primarul Mihai Chirica a anunțat că va impune un set de măsuri.

„Pragul de 5 la mie va fi unul de alertă pentru municipiul Iași. Ne vom întâlni imediat în Comitetul Local pentru Situații de Urgență și încercăm să propunem și alte măsuri care să ducă la stagnarea și chiar diminuarea numărului de infectări. Ce se are în vedere? În momentul de față, despre școală nu mai putem vorbi. Este clar că educația este marele pierzător al acestei pandemii. Observăm în continuare o supraaglomerare a zonei de transport public local”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Restricții în transportul public pentru persoanele de vârsta a treia. Incidența cazurilor COVID-19 din municipiul Iași

Primarul Mihai Chirica a anunțat și faptul că printre noile restricții se numără și limitarea în anumite intervale orare a accesului în mijloacele de transport public a unei categorii sociale. Categoria vizată este cea de vârsta a treia, persoanele de peste 65 ani fiind cele mai vulnerabile.

„Vedem ce putem face pentru anumite categorii sociale tocmai pentru a evita aglomerarea în autobuze și tramvaie. Să asigurăm transportul public pentru ei în anumite ore, asta fără să devină de fiecare dată un motiv de plimbare și în special să asigurăm mijloace pentru cei care se duc și vin la locul de muncă. Sunt multe magazine și piețe în toate cartierele, astfel încât aprovizionarea se poate face foarte ușor pe jos”, a spus primarul Mihai Chirica.

Municipiul Iași are o populație de aproape 410 mii de locuitori. În ultima perioadă, incidența cazurilor de COVID-19 a crescut de la 3.67 la mia de locuitori la 4.83 la mia de locuitori. În calculul autorităților nu intră însă și focarele.

Controale sporite în marile magazine din municipiul Iași

Pentru ca municipiul Iași să nu riște o carantină totală, autoritățile locale au decis și implementarea altor măsuri în oraș.

„Împreună cu Poliția Locală am inițiat de luni, 16 noiembrie, un program de supraveghere la supermarketuri și hypermarketuri. Acolo unde nu se implică într-un mod activ administratorul acestor locații în vederea diminuării răspândirii coronavirusului, vom lua măsuri drastice mergând până la închiderea activității acestuia și suspendarea autorizației de funcționare. Va fi o primă propunere pe care o voi face în viitoarea ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *