Prima pagină » Actualitate » Restricții anti-Covid-19, relaxate în România. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber, iar certificatul verde nu mai este necesar la mall – VIDEO

Restricții anti-Covid-19, relaxate în România. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber, iar certificatul verde nu mai este necesar la mall – VIDEO

01 mart. 2022, 10:50,
în Actualitate

Vești bune pentru români! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat astăzi, 1 martie 2022, faptul că momentul de față s-a atins indicele de refererință de sub 50 la sută grad de ocupare al paturilor în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Astfel, în acest context mai multe restricții anti-Covid-19, relaxate pe teritoriul țării noastre.

Începând de marți, se va renunța la certificatul verde Covid-19 în centrele comerciale sau alte instituții, iar masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber.

”Am atins parametrul de referință, adică 50% din păturile de la ATI sunt libere. Ministerul Sănătății propune Guvernului României măsuri de relaxare”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Restricții anti-Covid-19, relaxate în România. Ministrul Alexandru Rafila a făcut anunțul

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a transmis că în perioada imediat următoare numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 nu va depăsi 1.000 pe zi. De asemenea, o altă veste bună este cea potrivit căreia la ATI sunt ocupate locurile în proporție de 47,5 la sută.

„În ceea ce privește evoluția pandemiei, vă rog să remarcați scăderea la toți indicatorii. Avem o descreștere a numărului de cazuri Evoluția ratei de pozitivare, care este la 15%, un trend descendent al numărului de decese, dar și o scădere a cazurilor celor internați la ATI. Estimăm că în 1-2 săptămâni vom ajunge la sub 1000 de cazuri pe zi, ceea ce va conduce și la o scădere a ratei de infectare la nivel național. În ceea ce privește paturile la ATI am ajuns la sub 50%, am ajuns la 47,5%, ceea ce ne-a determinat să solicităm o serie de măsuri de relaxare”, a mai spus medicul Alexandru Rafila.

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber, iar certificatul verde nu mai este necesar la mall

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a transmis astăzi care sunt restricțiile care vor fi relaxate pe teritoriul țării noastre. Astfel, deputatul Partidului Social Democrat a menționat că accesul în anumite locuri nu mai este condiționat de certificatul verde, iar în spațiile deschise nu se va mai purta mască de protecție.

„-Accesul fără certificat Covid în hoteluri, instituții publice, restaurante etc.

– Creșterea capacității de la 30% la 50% pentru evenimente culturale și fără restricții de interival orar

– Se permite organizarea evenimentelor private cu participarea a maxim 200 de persoane.

– Masca nu se mai utilizează în mediul exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile închise”, a transmis dr. Alexandru Rafila.

Reamintim faptul că aceste măsuri de relaxare erau anunțate în urmă cu o săptămână de premierul României, Nicolae Ionel Ciucă.

Spitale militare, deschise în punctele de frontieră din România

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, a anunțat în cadrul conferinței de presă faptul că sistemul medical din România este mobilizat la putere maximă pentru a primi și ajuta refugiații din Ucraina care au fugit din calea războiului.

În consecință, se deschid o serie de spitale militare pentru refugiați și se fac campanii de donare de sânge. De asemenea, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică sunt trimise în punctele de frontieră.

„Autoritățile ucrainiene au nevoie de hemoderivate care sunt mai greu de găsit, care în momentul în care se va face o donare consistenta le vom putea trimite. DSP-urile acționează în toate județele de frontieră în toate județele unde există refugiați. Acolo se face evaluarea medicală a refugiaților. Cei care doresc pot beneficia de testare și vaccinare. Au existat informații că DSP îngreunează traficul prin frontieră. De asemenea, un lucru foarte impoartant care ne preocupă este îndrumarea către servicii medicale de specialitate, cum ar fi cele necesare pentru bolnavii de SIDA sau cei oncologici”, a declarat Rafila.

Vestea bună este că mai multe restricții anti-Covid-19, relaxate în România. În perioada următoare se mai așteaptă încă o serie de relaxări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *