Prima pagină » Local » Restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” din Iași: „Acești pereți au văzut evoluția acestui frumos oraș românesc” – GALERIE FOTO / VIDEO

Restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” din Iași: „Acești pereți au văzut evoluția acestui frumos oraș românesc” – GALERIE FOTO / VIDEO

21 mart. 2022, 15:35,
în Local

Luni, 21 martie 2022, de Ziua Internațională a Poeziei, a avut loc inaugurarea Muzeului „Vasile Pogor” Iași. Proiectul de restaurare a muzeului răspunde obiectivului general de valorificare durabilă a patrimoniului cultural ca factor de impulsionare a dezvoltării locale. La eveniment au fost prezenți responsabilii din partea Consiliului Județean Iași, primarul Mihai Chirica, directorul ADR Nord-Est și toți cei care s-au implicat în lucrarea de restaurare a muzeului pe partea tehnică și financiară.

Proiectul restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” Iași a avut o durată de implementare de 35 luni. Datorită finanțării obținute prin Programul Operațional Regional, patrimoniul local a avut șansa de a fi restaurat. Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei a precizat că în 7 zile la Iași au loc trei inaugurări, fiind o regiune cu multe nevoie, dar și cu multe oportunități.

un fotoliu si dulapuri pline cu carti intr-o camera de muzeu

Soluțiile arhitecturale și tehnice alese au urmărit îndeplinirea celor mai importante obiective și nevoi

Costel Alexe: „Acești pereți au văzut evoluția acestui frumos oraș românesc”

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat în cadrul conferinței de presă a inaugurării muzeului „Vasile Pogor” că reprezintă unul dintre simbolurile culturii ieșene.

„Aceasta este una dintre clădirile simbol ale Iașului și ale societății ieșene. Muzeul „Vasile Pogor” a fost printre primele case sau chiar prima casă particulară iluminată electric din orașul nostru. Descrie efervescența de cugetări și principii care s-au născut sub acest acoperiș. Aici a prins și a viețuit societatea Junimea și revista «Convorbiri Literare». Mă bucur că după foarte mulți ani avem posibilitatea să redeschidem acest frumos muzeu. Acești pereți păstrează 172 de ani de tradiții, de idei și decizii politice care au marcat destinul Iașului nu doar din punct de vedere cultural, literar, ci și administrativ și politic. Acești pereți au văzut evoluția acestui frumos oraș românesc, este un privilegiu să putem avea astăzi acest spațiu al creației”, precizează Costel Alexe.

În cadrul evenimentului primarul municipiului Iașului, Mihai Chirica, a evidențiat importanța personalității culturale pe care a avut-o Vasile Pogor.

„Nu este doar o clădire este o mare responsabilitate pe care ne-am asumat-o împreună cu președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, referitor la patrimoniul cultural istoric pe care Iașul l-a moștenit și pe care trebuie să îl dea mai departe nepoților și strănepoților. Aceste clădiri trebuie să rămână niște repere de identitate națională”, menționează edilul Iașului, Mihai Chirica.

primarul orasului, Mihai Chirica la conferinta de presa

În cadrul evenimentului primarul Iașului, Mihai Chirica, a evidențiat importanța personalității culturale pe care le-a avut Vasile Pogor

Restaurarea muzeului „Vasile Pogor” reprezintă un pas spre promovarea identității orașului

Iașul este capitala culturală a României, prin promovarea actului educațional, dar și promovarea culturii, cu ajutorul directorului ADR Nord-Est, Vasile Asandei, fiind posibilă restaurarea muzeului „Vasile Pogor”.

Casa Pogor, Casa Muzeelor de pe Vasile Alecsandri, Bojdeuca Ion Creangă, Casa Memorială Otilia Cazimir, Palatul Braunstein și multe alte clădiri simbol ale Iașului reprezintă identitatea orașului.

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei a declarat că Iașul are multe nevoi, dar și multe oportunități.

„A fost o mare muncă cu cifre, proceduri, achiziții și documente. Iașul este privilegiat în 7 zile avem trei inaugurări, această regiuni este una cu multe nevoie, dar și cu multe oportunități. Ar trebui să reînoim spiritul Junimiștilor, și să ajutăm tinerii să-și dezvolte profesorii și să rămână aici în slujba societății. Războiul care este aproape de noi, produce distrugeri de neimaginat poate că se datorează faptului că oamenii au rămas încremeniți în timp și nu înțeleg nevoile acestei lumi. Dacă vom regândi viitorul și vom contribui la renovare și reconstrucție este un pas esențial”, menționează Vasile Asandei.

sala cu stereoscop

Proiectul de restaurare a muzeului răspunde obiectivului general de valorificare durabilă a patrimoniului cultural ca factor de impulsionare a dezvoltării locale

Care au fost obiectivele și nevoile îndeplinite în cadrul proiectului

Soluțiile arhitecturale și tehnice alese au urmărit îndeplinirea celor mai importante obiective și nevoi. Prin redarea circuitului turistic a celor două încăperi semnificative prin vechimea lor, acoperite cu bolți „a vella”. A fost refăcută pardoseala de parchet decorativ în Sala Junimea, ușile au fost restaurate, iar tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită. Elementele decorative ale fațadelor au fost restaurate de către specialiști. Reconfigurarea accesului secundar astfel încât acesta să fie configurat pentru persoanele cu dizabilități și includerea unui lift interior care să faciliteze legătura pe verticală între spații.

Un aspect important a fost și reamenajarea parcului prin crearea unei zone destinate spectacolelor în aer liber. Obiectivele turistice aflate în proximitatea Muzeului, 9 clădiri cultural-istorice din Axa culturală a orașului.

„Nu este întâmplător că astăzi, de Ziua Internațională a Poeziei, 21 martie 2022, este inaugurat muzeul „Vasile Pogor”. Aici este sala unde obișnuiau să se întâlnească cei din echipa Junimea. Este o clădire importantă pentru întreaga României nu doar pentru Iași. Din 1968 Casa Pogor s-a desfășurat muzeul Literaturii Române, odată cu Casa Muzeelor, un alt proiect important. Astfel, muzeul Literaturii Române a fost mutat, iar aici a trebuit să fie regândit un alt proiect.

Restaurarea muzeului „Vasile Pogor” Iași contribuie la o promovare eficientă a orașului Iași în întreaga Românie.

mai multe persoane prezente la conferinta de presa

La eveniment au fost prezenți responsabilii din partea Consiliului Județean Iași, primarul orașului, directorul ADR și toți care s-au implicat în lucrarea de restabilire a muzeului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *