Prima pagină » Local » Restaurantul Zano din Iași, într-un top al celor mai bune 50 de pizzerii din Europa
Restaurantul Zano din Iași, într-un top al celor mai bune 50 de pizzerii din Europa

Restaurantul Zano din Iași, într-un top al celor mai bune 50 de pizzerii din Europa

14 mai 2024, 18:23, 2 ,
în Local

Pizzeria Zano din Iași ocupă locul 49 în Europa conform ghidului 50 Top Pizza 2024. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat luni, 13 mai, la Madrid.

Alex Gafițianu, asociat al restaurantului Zano din Iași, a vorbit despre cum a luat naștere ideea acestei afaceri alături de renumitul pizzer Giovanni Santarpia. Giovanni Santarpia este numărul 29 în Italia și numărul 61 la nivel mondial în rândul pizzerilor.

Conform 50 Top Pizza, Zano este „inspirat de pizzaiolo Giovanni Santarpia, care a realizat meniul și supraveghează dezvoltarea unei echipe foarte motivate de tineri români. Pizza este dospită cu grijă, având o crustă moale, pronunțată și condimentată conform tradiției italiene, dar și bine coaptă; primul lucru pe care îl observi este aroma care te teleportează pe aleile din Napoli. Asocierea vinurilor și a berilor adaugă o notă de divertisment. Atmosfera este foarte caldă și primitoare, serviciul plăcut și bine organizat pentru a crea o experiență grozavă”.

Giovanni Santarpia a conceput special meniul restaurantului Zano

Giovanni Santarpia este deținătorul a două mari premii în cadrul „50 Top Pizza World 2023”, fiind pe locul 29 la capitolul cei mai buni pizzeri din Italia. El a vorbit despre copilăria lui și a spus că nu provine dintr-o familie de bucătari.

„Viața mea s-a schimbat atunci când munca pe care o făceam s-a transformat dintr-o nevoie economică într-o pasiune. Am încercat tot timpul să îmbin atât cultura napoletană, cât și ceea ce simt eu că am trăit și învățat pe parcursul vieții. Am îmbinat gusturile vechi cu cele noi’’, a spus Giovanni Santarpia.

Pasiunea de a găti pizza, spune Giovanni Santarpia, provine din copilărie, când acesta privea la geamul unui restaurant cum un bucătar pregătea aluatul de pizza. Acest lucru l-a fascinat pe Giovanni, procesul de preparare a blatului, dar și pasiunea cu care vedea că gătesc ceilalți bucătari.

„Vedeam magie, cum acel aluat mic devenea unul mare și pentru mine, ca și copil, era o experiență minunată să văd cum se pregătește pizza’’.

50 Top Pizza realizează clasamente cu pizzerii și pizzaioli și organizează evenimente în cadrul cărora se reunesc actorii relevanți din domeniu.

„Inspectorii și curatorii 50 Top Pizza sunt independenți și fac vizite anonime neanunțate, nedezvăluindu-și calitatea nici după părăsirea locației”, se mai arată în comunicat.

Clasamentul anual 50 Top Pizza stabilește o ierarhie având în vedere criterii cum ar fi:

-pizza – care e important să fie pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă și să conțină doar ingrediente cu origini italiene controlate, cum sunt sosul din roșii din soiul San Marzano sau mozzarella fior di latte;

-serviciile – modul în care personalul servește și prezintă pizza;

-atmosfera – aspectul locației și starea pe care o transmite clienților;

-meniul – structura și băuturile, vinuri și sortimente de bere care se potrivesc cu pizza.

Conform 50 Top Pizza, pizzaiolo Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai buni bucătari de pizza din orașul Florența.

Comentarii
  • Cand vin acasa, romanii din Etalea vor sa manance ca-n Etalea: pizza. Ca atat isi permit si acolo, si aici. Si mai comic, cand se intorc in Etalea, vor sa manance mici si sarmale. Ce natie!
    Bravo astuia ca le ia banii.

  • E una pizza de cacao,, dici atata laudo?
    Blato gros pe colturi,, iar mijloco e subtire de fuge ingrediento..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`