Prima pagină » Economic Local » Restaurantul din Germania unde muncea de ani de zile a dat faliment! Bucătarul care a fost trup și suflet pentru firmă s-a întors șomer în Iași. „Nu mai vreau să plec”
Restaurantul din Germania unde muncea de ani de zile a dat faliment! Bucătarul care a fost trup și suflet pentru firmă s-a întors șomer în Iași.

Restaurantul din Germania unde muncea de ani de zile a dat faliment! Bucătarul care a fost trup și suflet pentru firmă s-a întors șomer în Iași. „Nu mai vreau să plec”

12 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Timon Duță, un ieșean care a muncit 15 ani în străinătate, s-a întors în țară șomer după ce restaurantul unde muncea s-a închis. Bucătarul povestește că a plecat din țară când avea doar 20 de ani în speranța unui trai mai bun, dar acum lucrurile s-au schimbat și nu ar mai vrea să lucreze în străinătate

Timon Duță este unul dintre românii care s-au întors în Iași după ce au rămas șomeri. A lucrat ca bucătar la un restaurant din Koln timp de 6 ani, asta până când afacerea a intrat în faliment. Ieșeanul povestește că situația este la fel de dificilă în domeniul HoReCa așa cum a fost și în România. Mai mult, dacă în România lucrurile încep să revină la normalitate pentru patronii de restaurante, cafenele sau hoteluri, în Germania nu s-a întâmplat așa cum sperau autoritățile și au redeschis mai târziu spațiile.

Bucătarul spune că a fost dificil, pentru că nimic nu era sigur în privința locului de muncă, iar șomajul a fost în creștere și în Germania. De aceea, o parte din românii care munceau în străinătate s-au întors în țară pentru a fi alături de familie, dar și pentru a-și găsi un loc de muncă după ce lucrurile s-au mai liniștit. Timon Duță spune că nu s-ar mai reîntoarce în străinătate, chiar dacă a fost bine plătit cât timp a muncit acolo, iar principalul motiv e faptul că vrea să fie alături de soție și de cei doi copii.

Pandemia a afectat domeniul HoReCa din Germania

De meserie strungar, ieșeanul în vârstă de 36 de ani a luat drumul străinătății în urmă cu 15 ani, când era tânăr și toată lumea pleca pentru a face bani. A muncit 9 ani în Italia, perioadă în care a schimbat mai multe locuri de muncă, fiind ospătar, ajutor de bucătar și în cele din urmă bucătar. În primii ani în care a fost plecat în Italia venea acasă doar 3 săptămâni pe an și toți banii economisiți erau trimiși familiei, în România. Ulterior a început să se gândească să își facă o casă, să cumpere o mașină și să își asigure un trai mai bun în Iași. Prima dată când s-a gândit să revină în țară definitiv a fost anul trecut, când pandemia a lovit în afacerile din Germania, mai ales în cele din HoReCa.

„A fost greu, foarte greu, pentru că nimeni nu s-a așteptat la asta, nu știa ce să facă. De aceea, afacerile au dat faliment. Patronii au trimis în șomaj angajații. A fost greu pentru toată lumea”, povestește Timon Duță.

Timon Duță, bucătar: „Oricum stăteam pe dreapta și înainte de a se închide”

S-a întors în țară șomer în acest an.

„M-am întors în țară la sfârșitul lunii februarie, anul acesta. S-a închis restaurantul unde munceam și oricum stăteam pe dreapta și înainte de a se închide. A fost foarte greu pentru HoReCa, așa cum a fost greu peste tot în firmele din acest domeniu. În primă fază a funcționat restaurantul cu livrările la domiciliu, dar patronul a considerat că e mai bine să închidă, pentru că nu mai are niciun câștig. Așa am rămas toți angajații șomeri. Am plecat de acolo cu șomaj și am făcut transfer aici”, spune Timon, care a găsit un loc de muncă acum o lună.

„S-a ivit un loc de muncă în domeniul unde am muncit în străinătate și m-am angajat la o grădiniță din Iași. A fost puțin ciudat la început, cu organizarea, să mă obișnuiesc aici cu totul, aproape să o iau de la zero. Fiind atâția ani plecat, e greu să te întorci în țara natală și să o iei de la capăt cu totul. Veneam în țară în vacanță doar 3 săptămâni pe an și practic mă consideram un străin pentru România, eram obișnuit cu toate lucrurile din țara unde munceam. Însă acum s-au schimbat lucrurile peste tot și consider că cel mai bine pentru mine este să rămân în țară”, spune Timon Duță.

Salariile câștigate de bucătarii din străinătate sunt mai mari ca în România

Deși câștiga în străinătate și 1.800 de euro pe lună, ieșeanul nu vrea să mai plece în afară.

„Categoric e mai bună salarizarea în străinătate, de asta pleacă mulți oameni să lucreze în altă țară. Dar eu nu mai vreau să plec. Pandemia e la fel peste tot, cu toate problemele financiare, de sănătate. Acolo, dacă ai rămas fără muncă, nu te mai ajută nimeni, trebuie să plătești facturile, întreținerea. E mult individualism, fiecare se gândește numai la el și cum să se descurce singur. Se câștigă mai bine, dar cu sacrificii. Nu vreau să mai stau fără familie, mai ales că avem și copii mici. Nu am vrut să-i formăm în străinătate. Aici trăiesc altfel, sunt aproape de bunici. Se simt mai bine aici. Acum totul e pe gustul nostru, ca să spun așa. În străinătate sunt multe reguli și nu toată lumea se adaptează”, spune Timon.

Odată cu redeschiderea restaurantelor, patronii din Iași caută barmani, bucătari sau ospătari, dar nu mai găsesc pentru că fie au plecat în străinătate, fie s-au reprofilat.

Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

Sute de persoane au început cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași începând cu luna martie 2021. Specialiștii din cadrul AJOFM Iași susțin că 60 la sută din cursanții care au finalizat cursurile în anii precedenți s-au angajat după finalizarea lor. Astfel, Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane a reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași. Cursurile de manichiuristă sau coafeză sunt în continuare cerute pe piața muncii. Multe dintre cursantele care le finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural. Una dintre ieșencele care a urmat un curs de coafeză și s-a angajat imediat după finalizarea lui este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în Italia, iar de câțiva ani lucrează într-un salon de înfrumusețare din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *