Prima pagină » Actualitate » Restaurantele ar putea permite accesul doar persoanelor vaccinate! Pașaportul COVID-19 este funcțional și în România
Restaurantele ar putea permite accesul doar persoanelor vaccinate! Pașaportul COVID-19 este funcțional și în România

Restaurantele ar putea permite accesul doar persoanelor vaccinate! Pașaportul COVID-19 este funcțional și în România

24 aug. 2021, 11:02,
George Cristian în Actualitate

Guvernul a depus un document pentru dezbatere publică în care susţine că pașaportul COVID va putea fi folosit și în țara noastră. Această decizie ar putea permite restaurantelor să limiteze accesul în interior doar persoanelor care sunt vaccinate.

Autorităţile au precizat faptul că documentul, în fizic sua aplicație, va permite celor interesaţi să poată vedea dacă suntem vaccinați, testaţi sau dacă am trecut prin boală.

Restaurantele ar putea limita accesul în interior doar persoanelor vaccinate

Conform operaționalizării certificatului digital sau a paşaportului COVID-19, restaurantele dar şi alte instituţii ar putea interzise accesul în unităţi pentru persoanele nevaccinate sau netestate. De altfel, măsura este aplicată deja în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

Totuşi, implementarea acesteia s-a izbit de refuzul a unei părti de populaţie iar acest lucru s-a tradus prin proteste masive în Spania sau Italia. Contestatarii susţin faptul că măsura este una discriminatorie și ar permite accesul în restaurant, bar sau teatru, doar persoanelor care s-au vaccinat, testat sau care au imunitate pentru că au trecut prin boală.

Tot mai multe țări, precum Franța, Italia, Grecia sau Austria, impun că accesul la teatre, restaurante, cinematografe sau concerte să fie garantat doar după prezentarea permisului de sănătate care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva SARS-CoV-2, a trecut prin boală și a căpătat anticorpi sau a realizat un test PCR cu rezultat negativ.

În condițiile în care rata de infectare la nivel european a crescut și cu 200% în unele state europene, guvernele încearcă să țină sub control situația pandemică și creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Dan Barna, vicepremierul USR, un mare susţinător al acestui tip de restricţii

De curând, în Guvernul României au apărut mai multe voci care și-au declarat susţinerea pentru astfel de măsuri restrictive. O voce proeminentă este cea a liderului USR, Dan Barna care a declarat faptul că accesul în mall, în weekend ar trebui permis doar persoanelor vaccinate:

Sunt două tipuri de demersuri, cele de încurajare și stimulare, dar și acele măsuri pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesențiale, existența vaccinării să fie o condiționalitate. De exemplu, mersul la mall, să fie condiționat de existența vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii. E un mesaj foarte clar: dacă vrem să nu ne mai întoarcem la perioada de restricții care ne-a chinuit atât de mult, e necesar să ne vaccinăm. Vom avea cu toții probleme dacă nu vom crește procentul de vaccinare. spunea vicepremierul României

Pe de altă parte, la nivel de Guvern s-a discutat despre obligativitatea testării bugetarilor care refuză să se vaccineze. Premierul anunța că testarea periodică ar trebui făcută din propriile buzunare:

„O să facem tot posibilul că școlile să fie cu prezență fizică, iar începutul anului școlar să ie normal. Personalul medical și din învățământ, dar nu numai, trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. O să găsim soluțiile cele mai bune.

N-am renunțat la gândul de a se testa personalul medical”, a spus premierul Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *