Ieșenii devin din ce în ce mai responsabili în ceea ce privește depozitarea selectivă a deșeurilor cu scopul reciclării acestora. Anul trecut, nu mai puțin de 1.368 de tone de deșeuri au fost reciclate în Iași. Din cantitatea totală de deșeuri reciclate, cea mai mare parte a fost reprezentată de către deșeurile de tip hârtie și carton, mai exact 675.46 de tone. Este drept că ieșenii au fost stimulați anul precedent și de cele 4 tombole cu premii organizate de Salubris, în colaborare cu diferite instituții din Iași
Termenul de reciclare este din ce în ce mai prezent în rândul ieșenilor responsabili, fapt care a dus, anul trecut, la reciclarea unei cantități de 1368.28 de tone de deșeuri în Iași. Din această cantitate, cea mai mare proporție a fost acoperită de deșeurile de tip hârtie și carton, mai exact 675.46 de tone. Pe următoarele două locuri se găsesc deșeurile de tip sticlă, 345.70 de tone, și deșeurile din plastic, 143.18 tone.
În rest, celelalte deșeuri reciclate au fost de tip pet, aluminiu, baterii, anvelope, ulei uzat, textile și, nu în ultimul rând, deșeuri din echipamente electrice și electronice (DEEE). Este drept că ieșenii au fost stimulați anul trecut prin diverse tombole cu premii pentru cei care au adus deșeuri, în special DEEE, la centrele de reciclare. Astfel, s-a strâns o cantitate considerabilă de astfel de deșeuri electrice și electronice, mai exact 68.13 tone. Premiile oferite în urma acestor tombole se ridică la suma de aproximativ 2.000 de euro.
Ce tombole s-au organizat pentru ieșenii care au ales să recicleze
În anul precedent, 2021, Primăria Municipiului Iași și asociația Ecotic, împreună cu Salubris, în calitate de principală instituţie a administraţiei publice locale implicată în managementul mediului, au dat startul campaniei denumite „Iașul meu curat!”. Această campanie a avut loc în perioada 17 mai 2021 și 09 decembrie 2021. Datorită acestei campanii, ieșenii care au adus DEEE-uri la centrele de colectare din Iași au avut șansa de a câștiga, prin tragere la sorți, un televizor smart marca ”Samsung”.
De asemenea, Primaria municipiului Iași și Ecoarena, împreună cu Salubris, au mai organizat două tombole pentru ieșenii care au colectat separat DEEE-urile. La aceste două tombole, premiile au constat în kit-uri de baterii reîncărcabile sau diferite electronice și electrocasnice, ca de exemplu: bormașină, fier de călcat, mixer, uscător de păr, storcător de fructe și altele. Toate aceste tombole au avut ca scop stimularea cetățenilor ieșeni să recicleze cât mai mult și să nu mai arunce DEEE-urile la punctele gospodărești amenajate în cartiere.
”Super sacul”, o altă campanie reușită a celor de la Salubris
Societatea Salubris pune la dispoziția beneficiarilor un serviciu opțional de colectare, transport și eliminare sau valorificare a deșeurile, cu excepția celor menajere, serviciu denumit ”Super sacul”.
Astfel, ieșenii au beneficiat, anul trecut, de 489 de astfel de super saci. Super sacul vine în ajutorul celor care vor să renoveze, să remanajeze sau să facă diferite proiecte care se soldează cu o cantitate mare de deșeuri care nu pot fi depozitate la punctele gospodărești. Astfel, ieșenii care cumpără un super sac de la Salubris vor primi un sac de 2 metri și jumătate lungime, un metru și 25 lățime și 80 de centimetri înălțime, în care pot arunca orice, cu excepția DEEE-urilor, deșeurilor menajere și a deșeurilor reciclabile. După ce sacul este umplut, o mașină de la Salubris îl va ridica și transporta. Mai pe scurt, într-un super sac se pot depozita deșeuri care nu sunt acceptate la punctele gospodărești. De asemenea, cantitățile depozitate în super sac sunt mult mai mari decât cele acceptate la aceste puncte gospodărești din cartierele Iașului.