Mai multe lucruri pot determina apariția unui respir greu. Și „simt că mă sufoc” poate apărea ca o propoziție de moment din cauza COVID 19, dar poate fi și o marcă a altor afecțiuni.
Sentimentul de sufocare nu este unul ce trebuie neglijat, căci cele mai multe afecțiuni sunt grave. În timp ce un respir greu este întâlnit frecvent, mai ales, în rândul persoanelor ce fumează. Afecțiunea poate varia în funcție de celelalte simptome pe care le prezentați.
Problemele respiratorii se recomandă a fi tratate în timp util căci uneori pot apărea daune la nivelul țesuturilor, iar în urma acestora nu se poate realiza o regenerare completă mereu, uneori chiar deloc.
Fibroza pulmonară sau antracoza
Maladia numită fibroză pulmonară este o afecțiune la nivelul plămânilor și reprezintă o înlocuire a țesutului funcțional (alveole, acini) cu țesut cicatricial de tip conjunctiv, fibros. În cadrul acestei stări patologice, anumite părți ale plămânilor vor deveni asemenea unei bucăți de cauciuc. Iar, pacientul poate simți cum nu mai este capabil de a face inspirații profunde, respirația devenind una scurtă și dificilă.
Cu cât această afecțiune progresează, mai mult țesut funcțional va lua această cale. Boala este de natură degenerativă și dacă nu are loc un schimb al stilului de viață și începerea unui tratament de încetinire, perioada de viață scade dramatic.
Enfizemul pulmonar, consecința unui aer poluat
Se poate întâmpla ca în cadrul enfizemului pulmonar să apară acest respir greu, întrucât datorită substanțelor iritante din aer, precum fumul de țigară, se poate ajunge la o distrugere sau o inflamare puternică a alveolelor. Maladia face parte din categoria bolilor cronice obstructive de la nivelul plămânilor, cele mai comune afecțiuni fiind bronșita cronică și enfizemul.
Alergiile pot fi o cauză
Corpul poate prezenta o reacție anormală în cadrul unor substanțe, iar alergiile se pot manifesta diferit de la o persoană la alta. În cadrul unui șoc anafilactic, persoana în cauză are parte de un respir greu și sentimentul de sufoc se instaurează repede. Este bine de cunoscut cu exactitate la ce anume o persoană este alergică, iar în cazul unei substanțe destul de comune, se recomandă păstrarea în permanență a unei doze de epinefrină.
Respir greu și simt că mă sufoc, țigările sunt de vină?
Afecțiunea se poate datora fumului de țigară, căci specialiștii l-au găsit adesea ca factor principal în declanșarea mai multor boli. În fumul de țigară, indiferent că dumneavoastră nu fumați, dar fumează altcineva, există substanțe iritante ce determină atât inflamația căilor nazale, dar și a căilor respiratorii până la cel mai de jos nivel al plămânilor.
Se recomandă o încercare de a reduce cantitatea de țigări în cazul persoanelor dependente. Oamenii din domeniu au ajuns la concluzia că este nociv ca o persoană să fumeze intermitent și mult. Atunci când organismul are de-a face zilnic cu fumul, ia o „formațiune de luptă” împotriva acestuia spre deosebire de plămânii unui nefumător. Dacă sunt perioade în care nu se fumează deloc și apare o zi în care se fumează excesiv, corpul este atacat în momentul în care este slab pregătit.
Chiar dacă fumatul produce o dependență ce este greu de învins, dar lăsarea se recomandă, acest pas este pentru a obține o viață mai bună din punct de vedere calitativ. Și, dacă fumezi, e foarte posibil ca din această cauză sa spui „respir greu și simt că mă sufoc”. Beneficiile sunt foarte multe, iar trăitul sub umbra unui pachet de țigări este o povară foarte grea pe care ar trebui să nu o purtăm.