El este cel mai vechi măturător stradal din Iași. Petrică Stupariu face această meserie de aproape 20 de ani. Acesta povestește cum i-a fost rușine la început cu meseria de măturător, în schimb nimeni nu voia să îl angajeze atunci când avea nevoie. Acum Nea’ Petrică, cum îl știu colegii, este mulțumit cu meseria pe care o are și o face cu drag, fiind lăudat de către șefii săi
Un bărbat în vârstă de 63 de ani din Iași practică cu demnitate o meserie de care multă lume se ferește. Petrică Stupariu este unul dintre cei mai vechi măturători stradali din Iași. Acesta își face treaba în zona Păcurari. Ba mai mult, acesta are de făcut curat în cel mai mare sector din acea zonă. Nea’ Petrică, așa cum îl știu colegii, a ajuns să practice această meserie de măturător stradal din necesitate.
„În trecut am lucrat la o întreprindere care aproviziona cu marfă magazinele alimentare. Duceam fructe și legume la diferite magazine mai exact. Am plecat de acolo când a dat faliment întreprinderea la care eram angajat. După mi-a fost foarte greu să îmi găsesc ceva de muncă, nu mă angaja nimeni la timpul ăla și am decis să mă angajez la Salubris”, a spus Nea’ Petrică.
De când lucrează la Salubris, bărbatul nu a avut nicio problemă pe care să nu o poată rezolva. Fie că era chemat să strângă după oamenii care nu își duceau gunoiul la ghenă, fie că era chemat să facă curat după un accident, Petrică nu a plecat niciodată fără să rezolve problema și să raporteze superiorilor. Astfel, acesta a atras laudele șefilor săi.
„Este un om foarte atent și responsabil. Acesta nu bea și nici nu lipsește vreodată de la program. De când lucrează la mine în echipă nu mi-a făcut niciodată probleme. Își face treaba cu responsabilitate și indiferent unde l-am trimis, a rezolvat problema prompt”, a povestit Călin Dan, șeful de formație din cadrul Salubris, filiala măturători căi publice (MCP).
Problemele cu care se confruntă Nea’ Petrică în fiecare zi
Munca de măturător stradal nu este una foarte ușoară, dar nici una extrem de dificilă, după spusele lui Petrică. Acesta se trezește cu noaptea în cap pentru a reuși să ajungă la locul de muncă.
„Mă trezesc pe la ora 3 pentru că la 04:30 trebuie să încep munca. Ajung la sediu, de unde iau mătura, lopata si pubela și după vin în zona mea din Păcurari. Noi trebuie să facem curat înainte să iasă lumea pe stradă”, a spus Petrică Stupariu.
Acesta mai povestește că se confruntă zilnic cu situația în care oamenii nu își duc gunoiul menajer din case la pubela destinată pentru colectarea acestuia, ci îl lasă la coșurile de pe stradă sau chiar lângă acestea.
„Eu nu mă cert cu oamenii pe care îi văd că lasă gunoiul în locurile care nu sunt destinate pentru asta. Merg și îl strâng, pentru că până la urmă asta este meseria mea”, a mai adăugat Nea’ Petrică. Angajații magazinelor din zona lui îi îngreunează munca.
„Angajații magazinelor ar trebui să dea măcar puțin cu mătura în fața magazinului în care lucrează, dar ei așteaptă să vină Salubrisul să le facă treaba”, a povestit măturătorul ieșean.
Cu toate acestea, Nea’ Petrică rămâne calm și își face treaba în continuare. Nu i-a fost ușor să se angajeze la Salubris din cauza faptului că lumea are diferite percepții neplăcute despre această meserie.
„Înainte să mă angajez la Salubris mi s-a părut jenant să iau gunoiul de pe stradă. Dar după ce m-am angajat, am dat peste un colectiv frumos și mi-a plăcut mult. Până la urmă este un loc cinstit de muncă, de ce să imi fie rușine?”, a mai povestit Petrică Stupariu.
Un alt bărbat din Iași care își practică cu demnitate meseria a ajuns să fie printre cei mai vechi vopsitori din Iași.
Oamenii nu sunt interesați de meseria lui Nea’ Petrică
Cu toate că fără măturătorii stradali nu ar mai arăta astfel orașul, oamenii fug de această meserie, pe care o consideră rușinoasă.
„Ne este greu să găsim oameni dornici să lucreze ca măturători stradali. Mulți care se angajează nu stau mai mult de 6 luni și își dau demisia. În general pleacă pentru că sunt nemulțumiți de diferite aspecte ale meseriei, fie de program, fie de condițiile de muncă sau de salarii. Mai lucrăm cu foști deținuți, care din cauza cazierului nu își pot găsi alt loc de muncă”, a spus Călin Dan, șeful de formație al MCP (măturători căi stradale).
Chiar dacă majoritatea ieșenilor fug de o astfel de muncă, mai sunt și unii oameni responsabili care se oferă voluntari.
„Bineînțeles, lucrăm și cu voluntari, atunci când avem. În general vin voluntari din cadrul corporațiilor sau elevii de la diferite școli. Acestora le dăm saci de gunoi și mănuși și îi trimitem prin pădurile din jurul Iașului ca să strângă gunoaile mici, ambalaje, peturi de plastic sau pungi lăsate de cei care au trecut pe acolo. Nu îi putem pune să dea cu mătura pe străzi”, a precizat Călin.
O altă problemă foarte des întâlnită în rândul măturătorilor este cea a consumului de alcool. Însă încercăm să remediem problema asta prin testarea angajaților cu alcooltestul la intrarea în tură.
„Mai sunt într-adevăr cazuri în care măturătorii mai nimeresc prin crâșme în timpul programului, însă dacă sunt prinși că au consumat băuturi alcoolice, suportă consecințele”, a mai adăugat șeful formației MCP.
O altă femeie care lucrează în cadrul companiei de transport public de mai bine de 20 de ani a ajuns să conducă primul tramvai „PESA” care a ajuns la Iași.