Prima pagină » Actualitate » Republica Moldova vrea să vândă gaze românești în Transnistria
Republica Moldova vrea să vândă gaze românești în Transnistria

Republica Moldova vrea să vândă gaze românești în Transnistria

13 sept. 2022, 11:45,
BZI.ro, în Actualitate

Republica Moldova și-a manifestat intenția de a vinde gaze românești către Transnistria, dacă regiunea va rămâne fără resurse. Singura condiție este cea în care oficialii regiunii separatiste achită prețul corect. Declarațiile sunt destul de ciudate pentru că Transnistria este o regiune care este controlată aproape în totalitate de către Rusia. Oficialii de la Tiraspol sunt pro-Kremlin, iar aceste legături le asigură automat o independență energetică valoroasă în acest context.

România a anunțat că va trimite gaze naturale în Republica Moldova în caz de necesitate majoră. Republica Moldova are relații destul de distante față de Rusia în contextul în care Maia Sandu are o orientare mai degrabă occidentală decât estică. Fiind bine știut faptul că Moldova dorește să adere la UE și chiar au fost începute demersurile în acest sens.

Republica Moldova vinde gaze românești în Transnistria

Maia Sandu, președintele din Republica Moldova a explicat faptul că ia în calcul o vânzare de gaze românești către Transnistria dacă, de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaz către țară. Regiunea transnistreană este supusă și unor condiții pentru a primi importanta resursă. Maia Sandu anunță că doar dacă va plăti pentru gaze, regiunea va primi ajutor:

” Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuși să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a precizat șefa statului.

Maia Sandu a punctat faptul că Moldova poate cumpăra gaze naturale prin Ucraina sau prin sudul proprii țări pentru că nu au la acest momente probleme tehnice.

” Putem cumpăra atât prin Ucraina, cât și prin sudul Moldovei, nu avem probleme tehnice”, a subliniat Sandu.

Maia Sandu a punctat faptul că Republica Moldova va avea o nouă formă de calcul al actualului contract cu Gazprom, de la 1 octombrie, lucru ce va permite un preț mai avantajos la gazele naturale.

Transgaz anunță că România poate livra gaze naturale către Republica Moldova

La mijlocul lunii august, șeful Transgaz a anunțat că România este pregătită să livreze gaze naturale către Republica Moldova. Acesta a arătat și modul prin care gazele naturale vor ajunge în țara vecină și a punctat că gazoductul Ungheni-Chișinău este operațional încă din 2021:

„Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, afirmă şeful Transgaz în interviul pentru postul de radio Europa Liberă, transmite Mold-street.com.

Contextul actual din Europa este unul deosebit de dificil pentru că Gazprom a anunțat că ar putea să sisteze în totalitate livrarea de gaze naturale către Europa. Liderii de la Kremlin au afirmat recent faptul că nu pot să livreze gaze naturale din cauza sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei. În acest context, prezentat mai sus, menționăm faptul că statele europene au început deja să acorde recomandări populației, recomandări care să conducă la un consum mai mic de energie. De exemplu în Elveția riști pușcăria dacă, în caz de raționalizare, ești prins că ai o căldură mai mare de 19 grade în casă. Tot în Elveția, ministrul Energiei, le-a recomandat cetățenilor să facă duș în doi pentru a putea să mai economisească din energie. Așadar, Republica Moldova vrea să vândă gaze românești în Transnistria, teritoriu care este controlat aproape în totalitate de ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *