Ministrul de Externe moldovean Nicu Popescu a transmis un mesaj după ce Rusia a a acuzat Republica Moldova că a renunțat la „limba maternă”.
„Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat într-o conferinţă Nicu Popescu.
Nicu Popescu: „Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România”
Nicu Popescu susține că Republica Moldova este indignată de faptul că Rusia a lansat acuzații și spune că Republica Moldova are o comunitate de istorie și de limbă cu România.
„Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a adăugat Nicu Popescu.
Maria Zaharova: „Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comentariu anterior că ar fi vorba de „mâna americanilor”.
De asemenea, Maria Zaharova subliniază că Republica Moldova a renunțat la limba maternă sub conducerea președintelui Maia Sandu.
„Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Spre aderarea la UE
În acelaşi timp, Nicu Popescu a afirmat că obiectivul actualei guvernări şi a preşedintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.
„Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să fie gata de aderare către anul 2030 şi să îndeplinească toate cerinţele Comisiei Europene, astfel încât să putem merge în toate statele europene şi să cerem votul de încredere. Obiectivul nostru este să convingem fiecare stat că Republica Moldova este demnă de a adera la UE”, a afirmat el în cadrul acestei conferinţe de presă care a fost dedicată, între altele, împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.
Nicu Popescu subliniază faptul că Republica Moldova a primit de la Comisia Europeană o serie de recomandări, apoi se va face un raport cu privire la implementarea acestora.
„Comisia Europeană ne-a trimis un set de recomandări şi urmează să explicăm până pe 19 aprilie ce reforme au fost făcute. Apoi, pe parcursul lunii septembrie se va face un raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea de către Republica Moldova a recomandărilor. În acest an, pentru prima dată Republica Moldova va fi evaluată alături de statele balcanice”, a afirmat Nicu Popescu, citat de Deschide.md.