Prima pagină » Actualitate » Republica Moldova face pași spre Uniunea Europeană. Iată rezultatele de la referendum
Republica Moldova face pași spre Uniunea Europeană. Iată rezultatele de la referendum

Republica Moldova face pași spre Uniunea Europeană. Iată rezultatele de la referendum

21 oct. 2024, 15:48,
în Actualitate

În cadrul referendumului de duminică, 20 octombrie 2024, moldovenii au fost întrebați dacă susțin modificările constituționale care vor deschide calea pentru ca țara să adere în cele din urmă la Uniunea Europeană.

Rezultatele preliminare arată că votul „DA” este majoritar, obținând 50,16% (735.834 de voturi) din totalul voturilor exprimate.

Republica Moldova face pași spre Uniunea Europeană

După contabilizarea datelor din peste 99% din secțiile de votare, diferența este însă de doar 9.500 de voturi între cei care aprobă aderarea și cei care se opun. Rezultatul extrem strâns este surprinzător, după ce sondajele recente anticipau că opțiunea pentru Europa va câștiga confortabil.

Tabăra pro-europeană din Republica Moldova se află în avantaj la referendumul pentru înscrierea în Constituție a aderării la Uniunea Europeană, desfășurat duminică odată cu scrutinul prezidențial.

Președinta a acuzat tentativele de cumpărare de voturi atribuite Rusiei și a subliniat că aceste acțiuni reprezintă „un atentat asupra democrației, un atentat asupra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene“.

„Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea. Am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată, își doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea și unitatea lor. Bandiții care vor cu orice preț să revină la putere au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune.”, a spus Maia Sandu.

Președinta, care a câștigat primul tur de scrutin în fața rivalului propus de socialiști, Alexandr Stoianoglo, a subliniat că autoritățile trebuie să privească cu atenție unde au greșit și să învețe lecția.

„Sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul. Trebuie să corectăm unde am greșit și să învățăm lecția. „Am înțeles mesajul dumneavoastră, știu că trebuie să facem mai mult”, a spus Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024