Prima pagină » Local » Republica Moldova a trimis la Iași o numeroasă echipă medicală – VIDEO, DOCUMENT
Republica Moldova a trimis la Iași o numeroasă echipă medicală - VIDEO, DOCUMENT

Republica Moldova a trimis la Iași o numeroasă echipă medicală – VIDEO, DOCUMENT

18 oct. 2021, 16:06,
BZI.ro, în Local

O amplă echipă medicală din Republica Moldova a sosit astăzi la Iași pentru a veni în sprijinul sistemului nostru sanitar care se confruntă cu un număr prea mare de persoane infectate cu COVID-19.

În total, au venit 22 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Sănătății al R. Moldova și 10 persoane din cadrul IGSU din țara vecină, două ambulanțe și un microbuz. Cazarea și masa celor 32 de persoane este asigurată din bugetul Consiliul Județean Iași prin intermediul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Convoiul medical de sprijin a fost întâmpinat astăzi la sediul ISU Iași de către Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași și dr. Ionuț Grădinaru, inspector-șef ISU Iași. După formalitățile procedurale, echipajul din Republica Moldova urmează să ajungă la Spitalul mobil de la Lețcani.

Echipa medicală este formată din 11 medici (8 medici specialiști ATI și 3 medici interniști) și 11 asistente medicale (dintre care 7 cu specialitatea ATI).

Personalul medical din Republica Moldova delegat în misiunea de ajutor umanitar în lupta cu COVID-19 va fi prezent în România în perioada 18 octombrie – 31 octombrie.

„Republica Moldova a înțeles că avem nevoie de ajutor, că personalul nostru medical este insuficient și epuizat în fața numărului prea mare și prea brusc de infectări cu COVID-19. Colegii din Republica Moldova sunt mai mult decât bineveniți și au recunoștința noastră. Ei vor oferi sprijin corpului nostru medical și vor fi prezenți la Spitalul mobil de la Lețcani”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Hotărârea CNSU

H O T Ă R Â R E nr. 89 din 18.10.2021 privind acceptarea asistenței internaționale oferită României de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Având în vedere propunerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și oferta de asistență internațională transmisă de ministrul sănătății din Republica Moldova ambasadorului României, constând în punerea la dispoziție a unei echipe medicale împreună cu echipaje SMURD care să sprijine unitățile spitalicești la îngrijirea pacienților cu COVID-19, luând în considerare nevoia acută de suplimentare a personalului medical din cadrul unităților sanitare și propunerea transmisă de Republica Moldova prin care oferă ajutor României pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 20 lit. f), l) și n) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se acceptă oferta de asistență internațională prin care Republica Moldova pune la dispoziție o echipă medicală compusă din medici, asistenți medicali și echipaje SMURD pentru a sprijini unitățile spitalicești din România în vederea acordării asistenței medicale pacienților cu COVID-19. (2) Repartizarea echipajelor medicale și a personalului medical, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin Ordin al Comandatului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Art.2 – Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipei din Republica Moldova.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență pentru punere în aplicare și spre informare tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *