Prima pagină » Actualitate » Republica Moldova a interzis prin lege difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la posturile de radio şi televiziune
Republica Moldova a interzis prin lege difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la posturile de radio şi televiziune

Republica Moldova a interzis prin lege difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la posturile de radio şi televiziune

02 iun. 2022, 22:30,
BZI.ro, în Actualitate

Republica Moldova a interzis prin lege difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la posturile de radio şi televiziune din această ţară. Legea a fost adoptată joi de Parlamentul vecinilor de peste Prut, în contextul în care tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat în urma izbucnirii conflictului din Ucraina.

În Republica Moldova este interzisă „transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”, potrivit legii care privește securitatea informaţiei.

Interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri este în vigoare încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Actul normativ prevede, de asemenea, ca 50% dintre programele străine difuzate la televiziune să provină din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau din ţări care au semnat, la rândul lor, această convenţie europeană.

Ca urmare, posturile de radio și televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse. Interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri este în vigoare încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Deși a fost decisă în anul 2017, interdicția a fost, ulterior, anulată în 2020.

Autoritățile de la Chișinău se tem că Moscova ar putea putea ataca oricând Transnistria

Deși este este o țară cu o importantă minoritate rusofonă, Republica Moldova a afișat un sprijin hotărât pentru Kiev pe parcursul întregii ofensive condusă de armata rusă. Statul găzduieşte refugiaţi de război și a depus o candidatură de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, Republica Moldova a obţinut și promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar. În componenţa Republicii Moldova se află și Transnistria, un teritoriu separatist care se învecinează cu Ucraina. Autoritățile de la Chișinău se tem că Moscova ar putea putea ataca oricând Transnistria, în contextul în care regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată de tiruri provenind dinspre Ucraina, în luna aprilie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024