Prima pagină » Local » Decizie CNSU: Hramul Sfintei Parascheva se închide pentru pelerinii din ţară. Reacţia oficială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Decizie CNSU: Hramul Sfintei Parascheva se închide pentru pelerinii din ţară. Reacţia oficială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Decizie CNSU: Hramul Sfintei Parascheva se închide pentru pelerinii din ţară. Reacţia oficială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

05 oct. 2020, 23:00,
BZI.ro, în Local

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni seară că din cauza numărului mare de infectări înregistrat în Iași Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca la racla cu moaștele Sfintei Parascheva să aibă voie doar ieșenii. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei transmit că sărbătoarea nu va fi afectată. Hramul Cuvioasei Parascheva continua şi în aceste condiţii doar pentru locuitorii Iașului!

„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei.

De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat, luni seara, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis luni că organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase va fi permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.

Măsuri anunțate de Guvern. Nelu Tătaru și Raed Arafat, declarații de ultimă oră. Ce se va întâmpla cu manifestările religioase

Declarații de presă susținute de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„În tot această perioadă, evoluţia şi analiza au înţeles că unii dintre noi nu au analiza încă că portul unei măşti ne poate aduce în fata liniştii, nu a unui aparat de respirat. Regulile trebuie să revină în actualitate. Evaluarea INSP arata o creştere de peste 3 la mia de locuitori în anumite localităţi. S-au luat decizii în această seară. Pentru cetăţenii care vin din ţările cu indice mai ridicat decât al României se impun reguli: cei care stau trei zile pot veni cu un test negativ în ultimele 48 de ore. Cei care stau pentru o perioadă mai lungă – carantină 14 zile cu posibilitatea ca în 8-a zi să facă un test şi pot ieşi a 10-a zi din izolare dacă sunt negativi”, a declarat Nelu Tătaru.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași afectată de pandemie. Ce măsuri a anunțat Raed Arafat

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a anunțat ce măsuri vor fi luate la nivel național cu privire la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

”Mai este o decizie care a fost luată, referitor la organizarea sărbătorilor religioase. Acestea sunt permise numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localități. Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu este numai participarea la fața locului ci și pe durata transportului, un risc major, în autocare.

Dacă se stă într-un mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată într-un autocar pentru ca toți ceilalți care au participat la sărbătoare să se întoarcă infectați acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat și sper că populația va înțelege. Sărbătorile se fac, dar doar cu cei care locuiesc în localitatea unde se desfășoară”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *