Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași au participat, în perioada 9-13 decembrie 2024, la cursul de formare „School Leadership through Educational Innovation, Project and Competence-Based Learning, and Entrepreneurship”, în cadrul proiectului Erasmus+
Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean au participat la un curs de formare în cadrul proiectului Erasmus+ „Consorțiu local pentru educație de calitate”
Inspectorii pentru Biologie și pentru Proiecte Educaționale din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, împreună cu două cadre didactice din Germania, au participat, la Padova, la cursul „School Leadership through Educational Innovation, Project and Competence-Based Learning, and Entrepreneurship”. Această activitate a fost organizată prin proiectul Erasmus+ „Consorțiu local pentru educație de calitate” – 2023 (2023-1-RO01-KA121-SKH-000118189).
Sub coordonarea formatorului Alessandro Gariano, de la organizația Enjoy Italy, participanții au explorat aspecte-cheie ale inovării în educație, precum utilizarea metodelor de tip blended learning, flipped și cooperative. Cursul a inclus și dezvoltarea inițiativelor fezabile pentru învățare, bazată pe proiecte, competențe și antreprenoriat, având la bază documente strategice internaționale, precum DigComp, EntreComp, SELFIE și direcțiile pentru dezvoltare durabilă – UNESCO.
Participanții au avut ocazia să lucreze cu instrumente digitale moderne, precum Nearpod, Edpuzzle, Playposit și ScreenPal, toate fiind utile pentru predare, învățare și evaluare. Totodată, cursul a subliniat importanța activităților non-formale care completează educația formală și contribuie semnificativ la dezvoltarea personală. Printre exemplele analizate se numără Youth Parliament Debating, Eco-Media, Participatory budgeting, Education for Climate, Eco-School, City Bingo.
Un punct central al cursului a fost înțelegerea leadership-ului educațional din două perspective distincte: cea instituțională, reprezentată de Universitatea din Padova, și cea individuală, exemplificată de artistul Giotto. Universitatea, fondată în 1222, este un simbol al progresului educațional, promovând valori precum inovația și colaborarea, iar Giotto, prin capodopera sa, Capela Scrovegni, reprezintă un exemplu de leadership artistic transformator, recunoscut la nivel mondial.
Amintim că, Inspectoratul Școlar Județean Iași a lansat un proiect de amploare pentru susținerea educației de calitate.
Impact și planuri pentru viitor
Participanții la curs au obținut Certificate Europass, care atestă dezvoltarea abilităților de colaborare, comunicare, gândire critică, rezolvare de probleme și reflecție. Formarea va fi urmată de aprofundare individuală și de transferul cunoștințelor către comunitatea educațională, prin pilotarea directă la clasă și apoi elaborarea fișei individuale din cadrul kit-ului de formare „Transformări – Ediția 2023”.
Acest kit, ce va fi disponibil pe site-ul ISJ Iași, la secțiunea Resurse Educaționale Deschise (RED), va cuprinde scenarii de formare, materiale primite la cursuri și filme de la lecții demonstrative, fiind un suport pentru activitățile de transfer și multiplicare ale cunoștințelor dobândite în stagiile de formare.
În perioada 11-16 noiembrie 2024, un grup format din directorii a opt unități de învățământ din județul Iași au participat la cursul de formare „Introduction to the Finnish Education Model”, organizat la Helsinki, Finlanda. Acest program se concentrează pe starea de bine în mediul educațional, integrarea unor strategii pedagogice inovatoare și aplicarea conceptelor moderne în lucrul la clasă.
Inspectoratul Școlar Județean Iași continuă să promoveze excelența și inovația în educație, prin implicarea activă în proiecte internaționale precum Erasmus+, susținând astfel dezvoltarea unei comunități educaționale performante.