Prima pagină » Actualitate » Reprezentanți ai Comisiei Europene vin în România pentru clarificări privind Schengen

Reprezentanți ai Comisiei Europene vin în România pentru clarificări privind Schengen

17 nov. 2022, 10:06,
în Actualitate

Potrivit Executivului, o echipă formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să aibă o vizită în România. Anunţul a fost făcut după ce comisarul europea Ylva Joahannson a declarat miercuri, 16 noiembrie 2022, că România îndeplinește toate condiţiile şi a invitat ţara noastră să adere la spaţiul Schengen.

Vizita până la sfârşitul aceste săptămâni ar fi o vizită complementară celei din 9-11 octombrie, în care se vor clarifica aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen.

Reprezentanți ai Comisiei Europene vin în România pentru clarificări privind Schengen

Această vizită are un caracter voluntar şi vine în contextul clarificării oricăror aspecte suplimentare de interes”.

„Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a transmis joi, Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

În acest sens, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda.

„În acest context, în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care a manifestat deschidere deplină pentru susţinerea demersurilor României, o echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) şi ai unor state membre (printre care şi Olanda) urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022”, anunţă Executivul. Nouă vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, având scopul de a contribui la consolidarea argumentaţiei privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene.
Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Bulgăria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen”, se arată într-un document al Comisiei Europene.

Aderarea României la spațiul Schengen, sprijinită printr-un document adoptat de Colegiul Comisarilor Europeni

Ieri, 16 noiembrie 2022, Colegiul Comisarilor a adoptat o poziție favorabilă aderării României la Schengen, a anunțat miercuri ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Extinderea Spațiului Schengen este promovată de actuala președinție cehă a Consiliului UE.

Comisarul European, Ylva Johansson, a spus că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite și trebuie să adere la spațiul Schengen.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene.”, a spus comisarul european.

În comunicare adoptată, Comisia a făcut un bilanț al realizărilor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. În cazul României, Comisia a constatat că „dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională”

Așadar, până la finalul acestei săptămâni, o echipă formată din reprezentanți ai Comisiei Europene vor avea o vizită în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`