Marţi, 2 martie 2021, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE a fost programată o ediţie specială, un dialog interesant şi savuros despre un produs celebru în toată lumea. Este pentru prima dată, într-o universitare din România, când studenţii pot face aşa ceva! Invitat a fost şef. lucrări dr. ing. Cintia Colibaba, disciplina de Oenologie din cadrul Facultății de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.
În prim-planul editie-dialog s-a aflat realizarea ce ţine de faptul că, studenţii instituţiei sunt implicaţi în tot procesul de realizare a unui vin de marcă! De asemenea, despre alte proiecte, activităţi ştiinţifice şi de cercetare au fost alte aspecte abordate în această emisiune.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași îmbuteliază, sub brand specific, propriul vin obținut de către studenți în Ferma Didactică ”Vasile Adamachi”
De precizat că, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași îmbuteliază, sub brand specific, propriul vin obținut de către studenți în Ferma Didactică ”Vasile Adamachi”. Stația micro pilot de vinificație din cadrul USAMV Iași are multiple avantaje, primul și cel mai important este reprezentat de faptul că studenții pot să pună în practică ceea ce învață teoretic la cursuri și laboratoare.
„Vinul, așa cum știm, ne împrumută aura sa foarte plăcută și atrage publicul larg. O Universitate care are propriul brand de vin capătă puncte în plus tot timpul în evaluările generale. Iată că noi, la USAMV Iași putem să producem, la propriu, vinul personalizat, din struguri obținuți tot de noi, aici, onsite în centrul viticol Copou”, a punctat șef lucrări dr. ing. Cintia Colibaba de la disciplină de Oenologie din cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași. USAMV Iași deține un singur brand de vin, o singură gamă sub care se regăsesc aproximativ 15 soiuri de struguri pentru vin – Muşcat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească neagră, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Merlot.
Studenții și cadrele didactice pun în practică diverse tehnologii noi
Cel mai important fapt este, însă, că studenții și cadrele didactice au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice specifice pentru cercetare. ”Putem, cu ajutorul stației pilot, dar și cu ajutorul câmpului didactic de viticultură și ampelografie (16 hectare de viță de vie, cu diverse soiuri) să participăm în diverse proiecte de cercetare naționale și internaționale având și rol de testare. Ceea ce este creat în țările extrem de avansate în acest domeniu, că Franța, Italia, Spania, poate fi pus în practică la noi pentru a analiza efectele generate”, a mai punctat universitarul Cintia Colibaba.
USAMV Iași este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune în pregătirea de specialişti în domeniu, foarte mulți dintre oenologii cunoscuți
USAMV Iași este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune în pregătirea de specialişti în domeniu, foarte mulți dintre oenologii cunoscuți, de la crame mari și mici din România fiind absolvenți ai Facultății de Horticultură. Marele atuu al școlii de oenologie de la Iași este reprezentat de baza didactică și de cercetare, considerată cea mai bună din țară. Trebuie precizat că vinul produs și îmbuteliat la Ferma Didactică ”Vasile Adamachi” nu este, deocamdată, destinat comercializării.