Pandemia de COVID-19, care îmbolnăvește zilnic sute de ieșeni, pare că nu are intrare în cel mai rău famat cartier al Iașului, „Dallas”. Reporterii „BZI” au mers în „inima” celui mai rău famat și mai sărac cartier al Iașului, pentru a lua pulsul valului 4 al pandemiei, într-un mediu în care vaccinul nu are acces și oricum nu ar fi bine-venit
În „Dallas-ul” Iașului, pandemia de COVID-19 nu există
În inima „Dallas-ului”, reporterii „BZI” au întâmpinat același peisaj dezolant, sărăcia domnește, mizeria este la ea acasă, iar perspectivele sunt la fel de sumbre ca de fiecare dată când le-am călcat pragul. Totuși, ceva ne-a plăcut, un singur sentiment pozitiv într-o mare de amărăciune. Acolo, în „Dallas”, tronează infracționalitatea, violența și cea mai cruntă sărăcie. Într-o perioadă în care țara se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus, în „Dallas” pare că nu există nicio pandemie. De măștile de protecție nici nu poate fi vorba. În „Dallas”, cuvântul vaccin, urmat de o pleiadă corepunzătoare de înjurături, te poate costa scump.
Vaccinul nu are acces în „Dallas” și oricum nu e bine-venit să pronunți cuvântul acesta în cartier, fie și doar declarativ, pentru că se poate solda cu echimoze. În „Dallas” am descoperit că virusul care a ținut lumea în loc există doar pentru noi, pentru cei din afara zidului. În „Dallas” domnesc doar sărăcia și violența. Dacă aduci vorba de vaccin, e posibil să-i rănești în orgoliu.
„Noi nu vorbim aici decât pe sute de lei. Dacă nu ai bani, te batem”, a transmis un bărbat reporterilor „BZI”, care l-au chestionat pe tema vaccinului.
În cartierul din Iași au fost nenumărate probleme de-a lungul timpului, inclusiv persoane care făceau trafic de droguri.
Locuitorii din cartierul ieșean nu cred în COVID-19
Oamenii ne-au întâmpinat cu reticență, suspiciune și agresivitate, dar nu sunt de condamnat, noi am intrat în lumea lor, noi am trecut dincolo de zid. Ne-au primit totuși. Copiii ne-au întâmpinat cel mai bine, dovadă că inocența și frumusețea copilăriei supraviețuiesc și în „vremuri de holeră” și în cele mai sumbre mahalale. Câțiva locuitori au fost de acord să stea de vorbă cu reporterii „BZI” doar după ce am dat asigurări că nu vom filma și nici nu vom fotografia pe nimeni dintre cei cu care am stat de vorbă.
A trebuit să le spunem că nu suntem vaccinați și nu credem în vaccin, doar așa am reușit să intrăm în lumea lor. De altfel, respingerea vaccinului este condiția numărul unu pentru a vorbi despre COVID-19 în „Dallas”. Toți cu care am vorbit se declarau curajoși și total lipsiți de orice frică în fața virusului. O excepție a făcut-o însă un tânăr, pe care l-am întâlnit și care a arătat că și-a făcut un test antigen.
Viața în cel mai rău famat cartier al orașului
Viața în cartierul „Dallas” în valul 4 al pandemiei COVID-19 se derulează normal ca și în celelalte, asemeni unui film pe care locuitorii din spatele zidului îl privesc derulându-se în viețile celorlalți. Printre crâșme neinscripționate, făcând slalom printre râurile formate din apele deversate de gospodăriile din cartier, oamenii își duc și își vor duce în continuare viața. Sub acoperișurile improvizate, sub zidurile încropite de fiecare după posibilități, virusul COVID-19 nu are și nu va avea vreodată loc.
Pe malul râului Bahlui, din spatele zidului, câțiva băieți își vedeau liniștiți de distracția preferată a fiecărei zile, semințele și tigările la bucată. De pe malul râului, oamenii „Dallas”-ului nu simt nici frică de Covid, nici griji. Ei spun că pandemia nu a schimbat și nici nu va schimba viața lor. Pentru oamenii din acest loc, COVID-19 nu este nici măcar o simplă tuse, ușoară, nici măcar o simplă gripă. Pentru locuitori, acest virus este un film în care ei, cei din lumea exterioară, nu joacă, dar cu care trebuie, ocazional, să se intersecteze. Un bărbat din cartierul „Dallas” nici nu vrea să audă de vaccin.
„Dacă mă vaccinez, mă dau cu dracu”, a spus, senin, bărbatul pe care l-am întâlnit.
Întâmpinați cu reticență de oamenii din cartierul „Dallas”
În cartierul „Dallas”, viața cotidiană își continuă ritmul anterior, netulburată de frică, groază sau spaima că ar putea ajunge victima acestei boli care a făcut ravagii în întreaga lume. Reporterii „BZI” au fost întâmpinați cu reticență de unii, cu agresivitate de alții, deranjați că cineva le-a tulburat liniștea din cartier. Oamenii din acest loc și-au spus părerile, și-au arătat motivele pentru care ei nu vor să audă de COVID-19 și nici nu vor să fie tulburați de acest lucru.
„Pentru noi, acest virus nu există. Noi avem lumea noastră și nimic nu intră aici”, a încheiat un alt bărbat, ieșit la o țigară în fața porții.
Dallasul Iașului a fost împărțit și între clanuri, însă oamenii nu par deranjați de acest lucru, viața lor mergând înainte.