Economia repornește în Iași după o pauză de două luni, cauzată coronavirus. Antreprenorii care au trimis angajații în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență și-au reluat activitatea. Numărul de contracte de muncă suspendate înainte de data de 15 mai s-a redus la jumătate. Inspectorii în muncă verifică patronii care au redeschis afacerile și care au solicitat indemnizația de șomaj tehnic în cele două luni de activitate suspendată. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în luna aprilie s-au plătit peste 15.000.300 de lei pentru 34.257 de persoane trimise în șomaj tehnic.
Antreprenorii din Iași care au fost nevoiți să închidă afacerile după ce criza de coronavirus a lovit mediul economic și-au reluat activitatea. Potrivit specialiștilor din domeniu, în următoarea perioadă economia repornește treptat la Iași, iar mare parte din angajații care au fost trimiși acasă timp de două luni se vor reîntoarce la serviciu. Jumătate din cele 30.000 de contracte suspendate pe motiv de șomaj tehnic până la data ridicării stării de urgență, 15 mai 2020, au fost schimbate în contracte de muncă active. Angajații din domeniile auto, alimentație publică, înfrumusețare sau domeniul medical și-au reluat activitatea.
Patronii din Iași care au trimis angajații în șomaj tehnic vor fi verificați de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași
Potrivit specialiștilor din domeniu, vor fi verificați toți patronii care au depus dosarele la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași și au solicitat indemnizația de șomaj tehnic.
„Noi am început controalele la firmele care au transmis aceste date către Inspectoratul Teritorial de Muncă, date cu angajații cărora li s-au suspendat contractele de muncă din acest motiv. Facem verificări în toate domeniile de activitate. Intersectăm datele pe care le avem despre angajați și cei cu ajutorul de șomaj tehnic de la AJOFM și, dacă acestea nu se intersectează, mergem în control”, a declarat Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul ITM Iași.
Angajatorii din Iași primesc amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană care lucrează la negru
Inspectorii în muncă vor să verifice dacă pe perioada stării de urgență angajatorii au încasat pe nedrept indemnizația de șomaj tehnic de la stat. Patronii care sunt prinși că au încercat să păcălească legea riscă amenzi usturătoare.
„Vrem să verificăm toate firmele care sunt în situația suspendării. Cei care sunt prinși că au încălcat legea primesc amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană în parte care lucrează la negru și figurează cu contractul de muncă suspendat pe motiv de șomaj tehnic”, a declarat Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul ITM Iași.
Patronii au redeschis afacerile după pauza cauzată de coronavirus și au revenit la activitatea normală
Unul dintre angajatorii din Iași care a rechemat toți angajații la serviciu deține o firmă de catering. Acesta povestește că pe perioada celor două luni de suspendare a activității au lucrat două persoane: bucătarul și persoana care a făcut livrări la domiciliu.
„Noi avem 6 angajați. Pe 4 dintre ei i-am trimis în șomaj tehnic, iar ceilalți doi au muncit cu program redus. De pe data de 15 mai am reluat activitatea cu toți angajații pentru că a crescut numărul comenzilor. Dacă de pe 15 iunie vor putea clienții să stea în interiorul restaurantului, probabil că vom reduce livrările la domiciliu. Ne orientăm în funcție de cerere”, a spus Ionuț Ștefan, patronul unei firme de catering din zona Dacia.
Repornește economia în Iași după ce firmele redeschid treptat activitatea
La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași s-au înregistrat 4.900 de solicitări de acordare a șomajului tehnic pentru 34.257 de salariați. Jumătate dintre aceștia sunt acum activi în câmpul muncii, iar numărul lor va crește.
„Pe data de 1 mai și-au reluat activitatea o parte dintre acei angajatori care au trimis angajații în șomaj tehnic pentru care au primit ajutorul de șomaj tehnic. Aspectul pozitiv este că agenții economici și-au reluat activitatea antreprenorială și acest lucru se vede în ridicarea suspendărilor. Vom vedea cel mai sigur în luna iunie câți angajatori au reluat activitatea în această lună” , a declarat Gabriela Vasilache, director executiv în cadrul AJOFM Iași.
34.257 de salariați din Iași care au fost trimiși în șomaj tehnic au primit ajutorul de la stat
Angajații din Iași au primit 15.000.300 milioane de lei drept indemnizație de șomaj tehnic.
„Noi am plătit sumele aferente pentru câteva zile de șomaj tehnic, pentru câteva săptămâni sau o lună întreagă. Angajatorii au depus dosarele la AJOFM în funcție de fiecare situație în parte. În luna iunie va începe depunerea dosarelor pentru perioada 1-15 mai, cât a fost declarată starea de urgență și firmele și-au suspendat activitatea economică”, a mai spus Gabriela Vasilache, director executiv în cadrul AJOFM Iași.
Pentru dosarele depuse în luna aprilie, AJOFM Iași a efectuat plăți de 10.000.100 de lei către 2.700 agenți economici, respectiv pentru 17.000 de salariați, în ordinea înregistrării cererilor.
Câți bani a încasat fiecare angajat din Iași trimis în șomaj tehnic?
Angajatorii au specificat perioada pentru care au solicitat indemnizația de șomaj tehnic, astfel că aceștia au primit banii pentru perioada în care nu au avut deloc activitate. Cei 34.257 de ieșeni pentru care angajatorii au solicitat șomajul tehnic au încasat, în funcție de solicitări, un sfert, jumătate sau întreg salariul net de 2.291 de lei, pentru perioada aferentă lunii aprilie. Pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care au fost trimiși în șomaj tehnic, angajatorii au fost obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.