Pentru prima dată, Muzeul Mitropolitan din Iași expune o replică unică a cheii bisericii „Sfânta Parascheva” din Cetatea Kalemegdan, Belgrad, Serbia, locul unde au fost păstrate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în perioada șederii lor în Serbia. Această expoziție face parte dintr-o inițiativă mai amplă de a celebra și promova moștenirea culturală și spirituală a Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, care atrage anual zeci de mii de pelerini la Iași
Cheia expusă în sala Sinaxar face parte din expoziția „Sfânta Cuvioasă Parascheva mult folositoare în icoane, broderii și cărți rare”. Această expoziție, care va fi deschisă până în luna decembrie, oferă o oportunitate rară de a explora legăturile dintre diferitele comunități ortodoxe din regiune. Expoziția a fost organizată în colaborare cu mai multe entități muzeale din Moldova, reunind icoane de la Mănăstirea Secu, Catedrala Mitropolitană din Iași și Muzeul Eparhial din Huși. Printre piesele de rezistență se numără o icoană valoroasă a Sfintei Cuvioase Parascheva, care poartă o inscripție de danie din partea Mariei Sturdza.
Replica după cheia bisericii „Sfânta Parascheva” din Cetatea Kalemegdan este un obiect deosebit, cu o istorie impresionantă
Replica cheii are o semnificație deosebită. Aceasta a fost dăruită Catedralei Mitropolitane de un grup de credincioși din Serbia, cu mențiunea că este o replică a cheii de la ușa bisericii „Sfânta Parascheva” din Cetatea Kalemegdan, unde au fost depuse moaștele Sfintei Parascheva pe perioada poposirii lor în Serbia. După primire, părintele stareț de la Catedrală a dăruit cheia Muzeului Mitropolitan din Iași, consolidând astfel legăturile spirituale între cele două țări.
„Cheia a fost dăruită Catedralei Mitropolitane de un grup de credincioși din Serbia, cu mențiunea că este o replică după cheia de la ușa bisericii «Sfânta Parascheva» din Cetatea Kalemegdan din Belgrad, unde au fost depuse moaștele Sfintei Parascheva pe perioada poposirii lor în Serbia. Imediat după aceasta, părintele stareț de la Catedrală a dăruit cheia aceasta Muzeului Mitropolitan din Iași”, a spus Ipod. Mihai-Alex Olteanu, Muzeograf la Muzeul Mitropolitan din Iași.
Cheia este turnată într-un metal argintiu și este împărțită în trei părți: mecanismul prin care se acționează încuietoarea ușii, brațul și mânerul cu ajutorul căruia poate fi acționată. Mecanismul cheii este sub forma literei K, brațul este cilindric și are inscripții pe părțile diametral opuse, iar o sferă este situată în apropierea mânerului. Pe una dintre fețele brațului cheii se poate observa inscripția „РУШЄВАЦ”, iar pe cealaltă „1389-1989”. Aceste inscripții fac referire atât la istoria cheii, cât și la evenimentele importante din viața religioasă a regiunii.
Mânerul cheii este o piesă deosebită, alcătuită dintr-un scut heraldic cu ambele fețe ornate. Prima față prezintă un coif înconjurat de un cerc de perluțe, având inscripționat anul 1371, iar pe cealaltă față este reprezentat un mausoleu pe mai multe trepte, din care emană circular raze de lumină. Această reprezentare simbolică reflectă nu doar caracterul sacru al cheii, ci și tradiția religioasă ortodoxă.
Replica cheii a fost realizată cu ocazia aniversării din 1989 a 600 de ani de la aducerea moaștelor Sfintei Parascheva pe teritoriul Serbiei, un moment important în istoria ortodoxiei. Această legătură istorică este esențială pentru înțelegerea profundă a rolului Sfintei Parascheva în cultura și spiritualitatea moldovenească, dar și în cea sârbească.
O pagină de istorie religioasă ortodoxă
Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în Serbia datorită Țarinei Milița, care a cerut ca dar de la sultanul Baiazid, după ce fiica sa, Olivera, a fost trimisă în haremul sultanului, în anul 1389, după bătălia de la Kosovo, unde soțul ei, țarul Lazăr, a fost ucis. Această cerere a avut un impact profund asupra relațiilor dintre cele două țări ortodoxe, simbolizând legătura spirituală dintre poporul sârb și cel român.
„Istoricii ne spun că moaștele au ajuns în Serbia, după ce Țarina Milița, a Serbiei, din inițiativă proprie, cu binecuvântarea Patriarhului, a trimis în haremul sultanului Baiazid pe cea mai mică fiică a ei, Olivera, în anul 1389, după lupta de la Cosovo, unde fusese ucis soțul ei, țarul Lazăr (vezi Istorijia srpske Pravoslavne crkve sa narodnom Istorijom knjga I, Belgrad 1966, p. 49). Cu această ocazie, Sultanul Baiazid s-a întâlnit cu Țarina, soacra sa a întrebat-o dacă dorește un dar din partea sa, prilej cu care aceasta a cerut pentru sine și pentru poporul său moaștele Sfintei Parascheva, pe care le-a așezat inițial la Krușevaț (Крушевац). După ce împăratul maghiar Sigismund i-a dăruit Belgradul, Matsvansk și Valievo despotului Ștefan, fiul Țarinei Milița, acesta a mutat moaștele Sfintei Parascheva din Krușevaț la Belgrad (vezi Dusan Kasic, Sveta Petka i Njena Kapela, Belgrad 1987, p. 7), ocazie cu care a zidit o biserică în cinstea Sfintei Parascheva”, spune Ipod. Mihai-Alex Olteanu, Muzeograf la Muzeul Mitropolitan din Iași.
După primirea moaștelor, acestea au fost păstrate inițial la Krușevaț și, ulterior, au fost mutate în Belgrad de către despotul Ștefan, fiul Țarinei Milița. Moaștele au fost păstrate în biserica dedicată Sfintei Parascheva din Belgrad până în anul 1521, când sultanul Suleiman Magnificul a cucerit orașul, transformând biserica în geamie. Moaștele Sfintei Parascheva și cele ale Țarinei Teofana au fost duse la Constantinopol și, datorită minunilor atribuite lor, sultanul le-a dăruit Patriarhiei Ecumenice, care, ulterior, le-a dăruit domnitorului Vasile Lupu.
Astfel, replica cheii de la Cetatea Kalemegdan nu este doar un obiect de artă, ci și un simbol al legăturilor profunde dintre popoarele ortodoxe și al istoriei comune care le unește. Această expoziție la Muzeul Mitropolitan din Iași oferă vizitatorilor nu doar ocazia de a admira o piesă unică, ci și de a se reconecta cu o parte esențială a istoriei religioase și culturale a regiunii. Această expoziție face parte dintr-o inițiativă mai amplă de a celebra și promova moștenirea culturală și spirituală a Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, care atrage anual zeci de mii de pelerini la Iași.
Replica acestei chei a bisericii „Sfânta Parascheva” din Cetatea Kalemegdan rămâne mărturia unei perioade semnificative din istoria ortodoxiei și poate fi admirată de public la Muzeul Mitropolitan din Iași, contribuind la o mai bună înțelegere a legăturilor spirituale și culturale între România și Serbia.