Prima pagină » National » Repartitoarele pentru căldură trebuie schimbate. Ce prevede ordonanţa de urgenţă

Repartitoarele pentru căldură trebuie schimbate. Ce prevede ordonanţa de urgenţă

05 oct. 2022, 10:11,
în National

Vineri, 30 septembrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial al României o ordonanţă de urgenţă guvernamentală (OUG) care prevede ca toate contoarele şi repartitoarele pentru căldura să fie schimbate.

Decizia are ca scop îndeplinirea Planului Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC).

Toate contoarele şi repartitoarele pentru căldură trebuie schimbate

Românii care au contoare și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate şi care nu pot fi citite de la distanță, vor fi obligaţi să le modernizeze sau să le înlocuiască, astfel încât să poată permite acest lucru. Termenul limită, potrivit documentului este 1 ianuarie 2027.

Astfel, până la debutul anului 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să deţină contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot utiliza alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, potrivit unei OUG publicate vineri în Monitorul Oficial pentru a îndeplini Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC).

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

În altă ordine de idei, vă aducem aminte că românii pot depune cereri pentru a primi ajutoare de încălzire.

Citirea repartitoarelor pentru căldură trebuie să se facă de la distanţă

Potrivit Notei de fundamentare, prin proiectul de act normativ se stabilesc următoarele:

▪ noua modalitate de eșalonare a economiilor anuale pe perioada 2021- 2030, în funcție de criteriile indicate la articolul 8 alineatele 1^1, 1^2,1^4, 1^5 şi 1^6 și sunt indicate în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), document elaborat în conformitate cu prevederile articolului 3 din Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanta uniunii energetice și a acțiunilor climatice;

▪ contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;

▪ contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a prezenţei ordonanțe de urgență se vor moderniza sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil, așa cum este indicat în proiectul de act normativ.

La finalul anului 2021, deputații au amânat montarea repartitoarelor până la data de 31 decembrie 2021.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit»”, se menționa în proiectul de lege adoptat anul trecut de către deputaţi.

De-a lungul timpului, cetăţenii au găsit diverse metode ingenioase prin care au păcălit sistemul pentru a reduce facturile la utilităţi, astfel noile repartitoare pentru căldura vor fi citite de la distanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`