Prima pagină » Local » Reorganizarea teritorial-administrativă, criticată de primarii din Iași: „În primul rând, ar trebui să reducă din parlamentarii ăia” – FOTO

Reorganizarea teritorial-administrativă, criticată de primarii din Iași: „În primul rând, ar trebui să reducă din parlamentarii ăia” – FOTO

03 oct. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Comunele care au maxim 1.500 de locuitori ar putea fi comasate. Reorganizarea teritorial-administrativă, criticată de primarii din Iași

Marcel Ciolacu susține că este necesară o reorganizare administrativă care ar implica comasarea comunelor ce au maxim 1.500 de locuitori, iar primarii să devină viceprimari ai localităților pe care le preiau. Această schimbare nu este văzută cu ochi buni de primarii UAT-urilor din județul Iași. Aceștia consideră că este o provocare uriașă, iar schimbarea nu ar fi benefică pentru localnici.

Reorganizarea teritorial-administrativă, criticată de primarii din Iași

Reporterii BZI au contactat primarii comunelor Cucuteni, Drăgușeni, Grozești și Ipatele, care au mai puțin de 1.500 de locuitori și ar putea fi comasate. Aceștia nu încurajează ideea premierului Marcel Ciolacu, din contră, consideră că reforma ar dăuna mai mult decât ar ajuta, mai ales din punctul de vedere al locuitorilor.

„În primul rând, eu sunt cea mai mică comună din județ. S-au mai făcut reorganizări și comuna a avut 11 sate, s-a făcut din comuna Cucuteni, comuna Balș, s-au mai făcut. O comună mică se conduce oricum greu pentru că fondurile sunt cum sunt. Benefic ar fi din punct de vedere economic, dar din punctul de vedere al cetățenilor nu ar fi benefic să se ducă, 10 kilometri, chiar 15 kilometri, la primărie un cetățean, nu e benefic. Din punct de vedere economic da, dar din punctul de vedere al cetățenilor nu e benefică această comasare.

Deja, până la mine la primărie, satele au 5 kilometri, dacă se mai duce la altă primărie, de exemplu, se fac 10 kilometri. În plus de asta, comuna Cucuteni a fost dintotdeauna. Eu din primar viceprimar nu mă duc, mă duc acasă, că am ce face. Nu cred că dispare o cultură, nu cred, dar se pot întâmpla multe. Comuna Cucuteni este de mii de ani, nu prea se pune bază pe istorie și alte lucruri”, a transmis primarul comunei Cucuteni, Pamfilică Brînză.

Acesta susține faptul că în cazul comunei Cucuteni, ce are, în prezent, 1.103 locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ, comasarea ar șterge din istoria și tradițiile de mii de ani ale zonei. Primarul Pamfilică Brînză nu va accepta postul de viceprimar în cazul în care reorganizarea teritorial-administrativă va avea loc.

Primarul Viorel Ciubotaru: „Să mai restructureze un pic din sistemul ăsta bugetar că prea s-a înmulțit așa, peste noapte”

În același timp, primarul comunei ieșene Drăgușeni, ce are, în prezent, 1.217 locuitori, va accepta orice demers și se va plia cererilor. Acesta a transmis faptul că situația este cu două tăișuri. Pe de o parte, comasarea comunelor ar fi un beneficiu economic, însă, pe de altă parte, susține că problemele economice ar trebui, în primul rând, rezolvate prin reducerea numărului de parlamentari.

„Ar fi bine să rămână tot așa, pentru că unde sunt mai puțini îi poți coordona mai bine, mai ușor. Oamenii zic că e bine cum zice Guvernul. Acum, noi suntem ca ăia, le acceptăm pe toate. Ar fi bine pe undeva să comaseze din comunele astea mai mici, să le unifice cu altele, să mai restructureze un pic din sistemul ăsta bugetar că prea s-a înmulțit așa, peste noapte. Sunt, acum, rămase niște comune cu niște sate răzlețe pe ici, colo, e bine totuși să mai comaseze din ele. În primul rând, ar trebui să reducă din parlamentarii ăia, că am votat să îi reducă și nu s-a întâmplat nimic”, a spus Viorel Ciubotaru, primarul comunei Drăgușeni.

George Cristea: „Dacă se comasează, va fi un talmeș-balmeș”

Potrivit informațiilor ultimului recensământ, comuna Grozești are 1.364 de locuitori. Astfel, aceasta ar fi pe lista localităților ce ar urma să fie comasate. Primarul George Cristea consideră că această măsură ar genera un haos.

„La momentul de față nu, nu este bine. Cel mai important motiv este să se termine cu cadastrul sistematic pe tot ceea ce înseamnă terenuri intravilane și extravilane, iar atunci va fi o oglindă mult mai clară. Dacă se comasează, va fi un talmeș-balmeș. Și așa este greu, în momentul de față nu suntem pregătiți pentru reorganizarea comunelor.

Din punct de vedere economic nu știu dacă va fi o economie atât de semnificativă, nu cred. Noi, oricum, lucrăm sub norma de personal, cheltuielile pe bunuri și servicii sunt la minimul minimului. Da, care vor să își bată joc de banii publici nu au decât. Dar din punctul meu de vedere nu e o măsură bună. Sunt situații și situații, nu știu, dacă nu s-ar băga politicul în administrație, ar fi bine, dar în multe unități administrativ-teritoriale se face mai mult politică decât administrație”, a declarat George Cristea, primarul comunei Grozești.

Elena Lipșa, primar al comunei ieșene Ipatele, cu 1.463 de locuitori, potrivit informațiilor ultimului recensământ, consideră că marea comasare nu ar face altceva decât să îngreuneze mai mult dezvoltarea localităților.

„Sinceră să fiu, nu cred că ar ajuta comunitatea mea. Comunitatea mea este la o distanță foarte mare pentru că știm foarte bine că ar trebui să ajungem undeva în proprietatea Șcheiei. Deci, dacă luăm și analizăm distanța, este foarte mare. Vă spun sincer că oamenii în vârstă nu ar putea ajunge până la Șcheia să își obțină documentele necesare sau să își plătească cele necesare. În afară de asta, luăm în analiză bunurile și valoarea pe care o are comuna Ipatele, este mult mai mare față de comuna Șcheia, dacă ne uităm și ca suprafață teritorială, suprafața de teren, suntem mult mai mari, dar și ca și valoare.

Eu îi cred, dar, dacă luăm și analizăm acest aspect, nu este tocmai în regulă, dar, până la urmă, noi suntem niște puișori, ce o să decidă cei din capul țării, așa o să se facă. Eu nu cred că ar fi o măsură atât de bună pentru noi. Este foarte greu acum să obții fonduri pentru a te dezvolta, așa cum ne dorim. Va fi foarte greu la o comună care o să înghită și alte comunități mai mici să de dezvolte, pentru că în afară de 20 de drumuri ai să ai 80. Eu sunt sceptică în ceea ce privește acest lucru.

Da, probabil, din punct de vedere economic să spunem, al salariilor, da, probabil este pe plus, dar sunt convinsă că ar dezavantaja oamenii. Dacă viceprimarul va fi ascultat, să spunem că da (n.r. – aș fi de acord să devin viceprimar). Sinceră să fiu, cred că prefer să merg în altă parte, prefer să fac altceva”, a transmis Luminița Elena Lipșa, primarul comunei Ipatele.

Costel Alexe, despre comasarea comunelor: „Este nevoie de această reorganizare administrativ-teritorială a României”

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, susține ideea de reorganizare teritorial-administrativă, însă acest lucru ar trebui realizat printr-o analiză clară a fiecărei comunități și a particularităților acestora.

„Acesta este atributul exclusiv al Ministerului Dezvoltării. E nevoie de o reformă administrativă complexă care, practic, ea trebuie făcută de sus în jos, dar cu consultarea autorităților publice locale. Din punctul meu de vedere, propriu și personal, este nevoie de această reorganizare administrativ-teritorială a României, dar, evident, trebuie să se țină cont de particularitățile fiecărei comunități. Dar nu putem avea astăzi comune cu 88 de locuitori. Sunt comune și în județul nostru unde sunt 1.000 de locuitori în evidențe, dar nu cred că mai sunt 500 acasă”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Reorganizarea teritorial-administrativă, criticată de primarii din comunele ieșene. Aceștia nu consideră că demersul ar aduce beneficii notabile economiei.

Comentarii
  • De fapt nu desfiintare comunelor sau judetelor mici e soluția ! Ci infiintarea mai multor județe, România are nevoie la ora actuală de minim 350 de județe, doar asa putem spune ca avem o tara mare ca Germania sau Polonia .Acum sunt 42 judete, avem nevoie de mai multe. De exemplu, jud. Pașcani , jud.Tg Frumos,Jud Cotnari …toate cu prefect, spital județean, aeroport, tramvai,etc

  • cum vati infintat asa va si desfiintati lasati ciolanu nu va fi nici un tamos balmos cetateni comunelot reinfintate si in ziua de astazi duc doru comunei de unde au plecat bravo Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`