Prima pagină » Actualitate » Renunțarea la ora de vară. Peste 60 de europarlamentari au înaintat propunerea
Renunțarea la ora de vară. Peste 60 de europarlamentari au înaintat propunerea

Renunțarea la ora de vară. Peste 60 de europarlamentari au înaintat propunerea

26 oct. 2024, 14:21,
Redacția BZI în Actualitate

Într-o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 60 de europarlamentari cer renunţarea la ora de vară, transmite sâmbătă dpa.
Documentul consultat de agenţia citată arată că sistemul actual este depăşit, iar renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an este de asemenea în concordanţă cu angajamentul Uniunii Europene în favoarea simplificării, reducând stresul inutil pentru cetăţeni şi făcând viaţa de zi cu zi mai uşoară în cele 27 de state membre. Europarlamentarii semnatari cer Comisiei să ia în considerare problema cât mai rapid, relatează Agerpres.

Preşedinţia ungară a Uniunii a comunicat că nu va promova subiectul în mandatul său, care se încheie la sfârşitul anului.

Sâmbătă noaptea, în UE se dau ceasurile înapoi cu o oră, revenindu-se la ora standard, după cea de vară

În 2018, un sondaj realizat de Comisia Europeană în toate statele membre ale Uniunii a arătat că există o majoritate clară, de 84% din europeni, împotriva orei de vară. Preşedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunţat ulterior că schimbarea orei va lua sfârşit chiar în acel an, însă pentru confirmarea oficială toate statele membre trebuie să se pună de acord dacă vor utiliza permanent ora de iarnă (standard) sau cea de vară, iar cum nu s-a ajuns la o astfel de înţelegere, problema a rămas în aşteptare.

Cum ne afectează schimbarea orei

Schimbarea orei poate afecta diferit oamenii, în funcţie de vârstă, stil de viaţă şi sănătate. Specialiştii susţin că schimbările de oră pot cauza anumite probleme temporare în ritmul circadian, ceea ce poate duce la oboseală, somnolenţă, scăderea performanţei la locul de muncă şi creşterea riscului de accidente. Copiii şi vârstnicii pot fi cei mai afectaţi, deoarece ritmurile lor biologice sunt mai sensibile la schimbări.

De asemenea, adaptarea la ora de iarnă poate influenţa şi dispoziţia emoţională a oamenilor, deoarece zilele mai scurte şi mai puţină lumină naturală pot creşte riscul de depresie sezonieră, un tip de depresie legat de schimbările de sezon, în special în lunile de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024