Prima pagină » Business în România » Renault Duster a fost lansat în Turcia. Va fi produs într-o fabrică din orașul Bursa – FOTO

Renault Duster a fost lansat în Turcia. Va fi produs într-o fabrică din orașul Bursa – FOTO

29 apr. 2024, 13:39,
BZI.ro, în Business în România

Varianta turcească a modelului Renault Duster, produsă și comercializată în Uniunea Europeană, este acum disponibilă pe piața din Turcia, după ce a fost recent lansată. Aceasta este o realizare importantă pentru Renault, conform strategiei lor internaționale prezentate în 2027, care prevede lansarea unei versiuni frate a modelului Dacia Duster, produs în Româniaș. Modelul va fi asamblat în fabrică din orașul turcesc Bursa fără să afecteze producția din România, de la Mioveni.

Noul model a fost prezentat oficial la finalul acestei săptămâni și va începe producția la uzină din Bursă în a doua jumătate a anului. Această investiție majoră de peste 400 de milioane de euro, realizată de Oyak împreună cu grupul Renault, va consolida poziția internațională a Renault și va contribui la dezvoltarea industriei auto din Turcia.

Turcia va deveni un centru de export pentru Renault Duster

Deși similară cu versiunea românească, Dusterul turcesc este lansat sub sigla „Turkey’s Duster, the New Renault Duster”, evidențiind importanța și identitatea sa specifică în cadrul pieței turcești.

Prin intermediul planului strategic, Internaţional Game Plan 2027, anunțat în decembrie 2023 la Istanbul și în prezența directorului general al mărcii Renault, Fabrice Cambolive, s-a evidențiat că Turcia va deveni un important centru de export. Se prevede producerea a patru noi modele ale mărcii Renault, dintre care trei sunt SUV-uri, la Uzinele de Automobile Oyak Renault din Bursa până în 2027. Lansarea noului Renault Duster este un pas esențial în realizarea acestui plan, conform declarațiilor lui Berk Çağdaș, informează economica.net.

De asemenea, s-a subliniat că noul Renault Duster va fi exportat în diverse țări ale lumii, confirmând această informație și Jan Ptacek, directorul general al Renault Turcia și fostul șef al Renault Commercial Roumanie.

Jan Ptacek a exprimat satisfacția că noul Renault Duster va fi produs la uzina Oyak Renault din Bursa. Acest model este considerat primul pas al planului strategic, Internaţional Game Plan 2027, care va permite producerea a patru noi modele Renault în Turcia. Noul Renault Duster va contribui la consolidarea mărcii, extinderea prezenței pe piața SUV-urilor și implementarea strategiei de electrificare. Uzină din Bursa va fi transformată într-un centru de export nu doar pentru Europa, ci și pentru restul lumii, conform declarațiilor lui Jan Ptacek.

Dacia va produce sub emblema Renault

Cu toate că modelul Dacia Duster ce este produs în prezent în România poartă sigla ”Dacia”, pentru piața din Turcia dar și pentru piețele apropriate, sigla va fi înlocuită cu cea Renault. Investiția din Turcia are ca scop înlocuirea fabricii din Moscova care, odată cu războiul din Ucraina, a fost cedată statului rus. Această fabrică se dorește un substitut al celei rusești. Conform șefului Dacia, în Turcia, clienții preferă să achiziționeze un automobil Renault în locul unuia cu sigla Dacia, deoarece acesta are o valoare de revânzare mai ridicată. Această observație poate fi interpretată și ca o strategie a grupului francez de a vinde produsul la un preț mai mare, având în vedere prestigiul mai mare asociat emblemei Renault în comparație cu cea a mărcii românești.

De asemenea, având în vedere că modelul Renault Duster vândut în Turcia era anterior asamblat sub brandul Dacia în România, oficialul a subliniat că transferul unei părți a producției acestui SUV de la Mioveni la Bursă nu va afecta activitatea fabricii din România. Motivul invocat este existența altor produse care să compenseze capacitatea de producție, iar cererea europeană nu pare să solicite o creștere semnificativă a volumului de mașini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *