Cea mai cunoscută și populară legendă despre fondarea Romei este cea a gemenilor Remus și Romulus. Această legendă este relatată de diverși autori antici, cum ar fi Livius, Ovidiu sau Plutarh. Povestea implică o naștere miraculoasă, salvarea gemenilor de către o lupoaică, conflictul acestora cu unchiul lor Amulius și, în cele din urmă, stabilirea orașului Roma pe dealul Palatin după lupta dintre cei doi frați.
Fondarea Romei are considerente strategice demne de menționat. Cetatea se află pe drumul sării, într-un loc în care Tibrul se poate traversa ușor. Este aproape de mare, dar suficient de departe pentru a fi ferită de atacuri ale piraților. Conform surselor, Roma a avut șapte regi: Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Marcius, Tarquinius Priscus, Servius Tullius și Tarquinius Superbus, dintre care ultimii trei etrusci.
Legenda lui Remus și Romulus
Legenda spune că un rege pe nume Amulius a preluat puterea în Alba Longa, un oraș unde mai târziu avea să fie contruită Roma. Amulius l-a detronat pe fratele său Numitor și i-a luat coroana.
Pentru a elimina orice amenințare la adresa tronului său, Amulius a ordonat ca nepoții săi, gemenii Romulus și Remus, să fie aruncați în râul Tibru pentru a muri. Pe lângă impresionanta legendă a lui Remus și Romulus este interesant să știm și de ce sughițăm și la ce ne folosește acest reflex agasant.
Dar gemenii au fost salvați printr-un miracol. În loc să se scufunde în apă, coșul cu care au fost aruncați a plutit în josul râului și a ajuns la mal, unde o lupoaică i-a găsit și i-a hrănit cu laptele ei.
Crescuți de o lupoaică, Romulus și Remus au devenit oameni puternici și apoi și-au aflat adevărate origini. Ei au decis să se răzbune pe regele Amulius și să-l repună la loc pe bunicul Numitor.
După ce l-au înlăturat pe Amulius, gemenii au decis să-și întemeieze un oraș al lor. Au ales un loc pe șapte dealuri în apropierea râului Tibru și a apărut o dispută cu privire la numele orașului. Romulus și Remus nu au putu fi se acord, așa că au decis să consulte zeii.
În cele din urmă, Romulus a văzut mai mulți vulturi zburând pe cer și a interpretat acest lucru ca un semn că zeii îl favorizează. Și-a ucis fratele și astfel a devenit primul rege al Romei, iar orașul a fost numit după el.
Lupa Capitolina, cea mai răspândită statuie
În diferite colțuri ale lumii, pot fi admirate diferite stilizări ale statuii care-i reprezintă pe cei doi frați, Romulus și Remus, care sunt hrăniți de o lupoaică.
Originalul statuii Lupa Capitolina este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio, alte copii fiind plasate în mai multe țări din lume.
Pentru a omagia originea latină a poporului român, între anii 1906 și 1926 statul italian a făcut cadou României mai multe copii ale statuii Lupa capitolina din Roma, în Cluj, Târgu Mureș și Timișoara.
Statuia Lupoaicei din Chișinău, topită de sovietici în 1940, a fost ulterior înlocuită de replici oferite de „Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni”. Cea de-a doua copie a statuii a fost instalată în fața „Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chișinău la 1 decembrie 2009.
În afara celor cinci statui cu Lupa Capitolina primite cadou din partea statului italian, în România au mai fost instalate în următoarele orașe și sate replici, confecționate în România, după statuia Lupa Capitolină: Alba Iulia, Blaj, Brad, Brașov, Dej, Galați, Iernut, Leșu, Luduș, Satu Mare, Târgu Mureș etc. Această statuie este reprezentativă pentru legenda despre Remus și Romulus.