Prima pagină » International » Remediu vechi de 1.000 de ani, un posibil antibiotic
Remediu vechi de 1.000 de ani, un posibil antibiotic

Remediu vechi de 1.000 de ani, un posibil antibiotic

29 iul. 2020, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în International

Potrivit oamenilor de știință, un remediu medieval vechi de 1.000 de ani ar putea fi un posibil antibiotic, potrivit CNN.

În condițiile în care rezistența la antibiotice este reală, în anii următori, s-ar putea să nu mai fim capabili să tratăm și să vindecăm multe dintre infecțiile pe care le-am fi putut vindeca odată cu cele mai sofisticate medicamente.

Un remediu natural vechi de 1.000 de ani, preparat din ceapă, usturoi, vin și săruri biliare a arătat potențial antibacterian, putând trata infecțiile diabetice ale picioarelor, potrivit unei noi cercetări publicată marți.

Cunoscut sub numele de „privirea lui Bald“, tratamentul are potențialul de a combate infecțiile cu biofilm – comunități de bacterii care rezistă la antibiotice – ceea ce le face mult mai greu de tratat, au spus cercetătorii.

Se estimează că infecțiile cu biofilm vor costa în Marea Britanie mai mult de un miliard de lire sterline în fiecare an, a spus studiul.

Rețeta medievală a fost identificată pentru prima dată ca fiind de ajutor potențial în luptă împotriva virușilor din 2015, iar cel mai recent studiu din revista Scientific Reports a scos la lumină modul de funcționare și modul în care acesta poate fi aplicat în practică.

„Acesta este adevăratul slogan greu detaliat de a afla mai multe informații și de a vedea dacă într-adevăr ar putea fi dezvoltat în ceva util din punct de vedere clinic”, a spus Freya Harrison, un microbiolog la de la Universitatea din Warwick din Marea Britanie.

„Credem că poate fi folosit pentru tratarea infecțiilor la nivelul piciorului diabetic. Este vorba despre infecția finală, super-rezistentă cu biofilm. Aceste infecții pot deveni cu adevărat tratabile. Există un risc ridicat ca aceste ulcerații ale piciorului diabetic să fie complet rezistente la orice tratament cu antibiotice. Apoi, există riscul ca o persoană să ajungă să aibă amputarea piciorului sau a piciorului inferior”, a adăugat Freya Harrison.

Remediu vechi de 1.000 de ani, un posibil antibiotic: Text medical vechi

Proiectul de cercetare a apărut din întâmplare după ce Harrison, care are o pasiune pentru istoria medievală și a auzit despre cartea cu tratamente. A făcut echipă cu fosta colegă Christina Lee, specialistă în engleză veche la Universitatea din Nottingham, unde Harrison lucra.

„Pentru a fi sinceră, nu ne-am gândit că, după cinci ani, vom avea rezultatele acestea. Artemisinina, medicamentul contra malariei derivat din planta de pelin, a fost descoperit de un cercetător chinez, Tu Youyou, după ce a cercetat textele antice chineze”, spune Freya Harrison.

Curios, Harrison a spus că „Bald’s Leechbook” conținea și un remediu pentru malarie folosind pelin, care a fost endemic în unele părți ale Angliei în perioada medievală timpurie.

Medicina modernă

Antibioticele stau la baza medicinei moderne și, dacă își pierd eficacitatea, procedurile medicale precum chirurgia și chimioterapia ar putea deveni prea periculoase.

Oamenii de știință spun că există numeroase căi pentru antibiotice noi și tratamente alternative. Obiectivele includ substanțe de zi cu zi, cum ar fi miere și oțet, dar și surse mai obscure, cum ar fi sângele de dragoni komodo. Alte abordări folosesc viruși pentru a viza bacteriile care au depășit antibiotice sofisticate.

Una dintre concluziile cheie ale studiului a fost că acesta a fost amestecul de produse naturale, mai degrabă decât un singur compus, care a dat „privirea lui Bald“ pentru „activitatea anti-biofilm puternică”.

Harrison a spus că natura cercetării unei combinații de ingrediente, mai degrabă decât a unei singure plante sau a unui compus, ar putea face ca procesul de dezvoltare și aprobare de reglementare să dureze mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *