Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Remedii simple pentru picioare neliniştite
Remedii simple pentru picioare neliniştite

Remedii simple pentru picioare neliniştite

19 mai 2020, 10:18,
în WoW!

Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune cu care te poţi confrunta la sfârşitul zilei, mai exact, în momentul în care te aşezi în pat şi te pregăteşti de somn. Atunci începe totul. Este o senzaţie asemănătoare nevoii irezistibile de a mişca picioarele şi nu-ţi va oferi deloc linişte. Simţi mâncărimi, dureri, arsuri, amorţeli sau crampe musculare, somnul devenind aproape imposibil.

În anul 1685, un doctor pe nume Sir Thomas Willis a înregistrat primul caz al sindromului picioarelor neliniştite, se arăta în 2012 în Sleep Medicine Reviews. Mai târziu, în 1945, un alt doctor pe nume Karl-Axel Ekbom a dat numele acestei afecţiuni care datează de câteva secole şi care mai poartă numele Willis-Ekbom, dar pentru care încă nu se cunosc cauzele. În schimb, există câteva aspecte pe care trebuie să le ştii despre sindromul picioarelor neliniştite.

Senzaţii şi mişcări neobişnuite

Sindromul picioarelor neliniştite (RLS) este o afecţiune neurologică: impulsurile nervoase puternice fac ca părţi ale corpului să se mişte involuntar, iar astfel apar senzaţiile de disconfort. Deşi aşa cum o spune numele, pare că ar afecta doar picioarele, există posibilitatea ca şi alte zone ale corpului precum braţe, piept şi cap să aibă de suferit. Pentru multe persoane este destul de greu să definească senzaţiile cu care se confruntă:

  • Dureri
  • Mâncărimi
  • Amorţeală
  • Trepidaţii
  • Roadere
  • Târâre

Toate aceste simptome pot apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent apar în rândul persoanelor în vârstă. Atunci când apar mai devreme de 40 de ani, cel mai probabil este vorba de o problemă genetică.

Mişcarea piciorelor poate ameliora temporar aceste senzaţii

În mod natural atunci când simţim nevoia incontrolabilă de a mişca picioarele vom face acest lucru. Interesant este că mişcând membrele sau părţile corpului afectate de sindromul picioarelor neliniştite poţi atenua temporar simptomele şi disconfortul, dar odată ce opreşti mişcarea, senzaţia reapare.

Nu poţi dormi bine

Din păcate, sindromul picioarelor neliniştite nu te lasă deloc să te odihneşti, să dormi aşa cum ţi-ai dori. Astfel, din cauza acestei afecţiuni pot apărea stresul şi oboseala care vor afecta atât relaţiile cu cei din jur, cât şi randamentul de la locul de muncă. Să nu uităm de problemele de sănătate cu care te poţi confrunta, mentale, de la frustrare şi neputinţă, până la depresie şi anxietate. Mai mult, lipsa somnului poate fi un factor de risc şi în privinţa obezităţii, care contribuie la bolile de inimă.

Poate cauza mioclonia nocturnă (tulburarea de mişcare periodică a membrelor)

Încă un dezavantaj al acestei afecţiuni este prezenţa tulburării de mişcare periodică a membrelor (PLMS) care se defineşte ca spasme involuntare ale piciorului sau braţului şi are loc la fiecare 15-40 de secunde, întreaga noapte, ducând la întreruperea somnului.

Nu se cunosc cauzele

Creierul este foarte complex, ceea ce înseamnă că explicaţiile nu sunt tocmai atât de simple. Există câteva posibile cauze, iar printre acestea se numără:

  • Cauze genetice – atunci când debutează la vârste mici
  • Schimbările hormonale şi sarcina
  • Alte afecţiuni precum insuficienţa renală, deficitul de fier sau neuropatia periferică.

Factori de risc

Există o teorie cum că persoanele care au deficit de fier sunt predispuse la sindromul picioarelor neliniştite, iar asta pentru că nivelul de fier afectează dopamina. În acelaşi timp, femeile însărcinate riscă să aibă deficit de fier din cauza volumului de sânge care creşte cu 30%. Schimbările hormonale din timpul sarcinii, estrogenul şi progesteronul, pot contribui la producţia de dopamină. În unele cazuri, se întâmplă ca acest sindrom să dispară după naştere.

Cum să ameliorezi simptomele

  • Reducerea sau eliminarea consumului de cofeină, nicotină şi alte substanţe care pot afecta somnul
  • Exerciţii fizice (dar nu înainte de culcare)
  • Un duş cald şi masaj la picioare pentru a detensiona muşchii
  • Urmează un program de somn bine stabilit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`