Tot mai multe persoane vor să afle câteva remedii pentru insomnie. Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, prin episoade de trezire pe timpul nopții, dar și printr-un somn agitat și de slabă calitate. Principalul factorul declanșator al insomniei este stresul. Dacă această tulburare persistă mai mult timp, atunci aceasta poate semnala de fapt existența unei afecțiuni fizice sau psihice. Iată cum să scapi rapid de tulburările de somn.
Remedii pentru insomnie
Stresul, stilul de viață agitat și alimentația nepotrivită pot declanșa tulburări de somn. Multe persoane se plâng de faptul că nu se pot odihni și că sunt nevoite să recurgă la tot felul de tratamente pentru a scăpa de insomnie. Principalele simptome ale insomniei sunt ușor de identificat, cele mai frecvente fiind trezirea nocturnă de multe ori, dificultăți în a adormi, somn agitat, stare de iritabilitate și nervozitate, stare generală de oboseală și epuizare, probleme de concentrare, dar și senzația de amețeală și leșin.
În funcție de tipul de insomnie cu care se confruntă o persoană, medicul specialist va administra corect tratamentul pentru această tulburare ce apare frecvent în rândul adulților și adolescenților. Insomnia poate fi temporară, acută sau cronică. Cea din urmă necesită un tratament specializat deoarece poate declanșa probleme grave de sănătate.
Cauzele apariției insomniei sunt diverse. Tulburarea de somn poate să apară din cauza consumului exagerat de cafea, alcool sau energizante, dar și a unor medicamente. De asemenea, insomnia apare în cazul persoanelor care suferă de depresie, anxietate sau de tulburare de stres post-traumatic. La fel de bine, insomnia poate fi declanșată și de tulburările hormonale sau de alte afecțiuni cronice.
Insomnia va cauza totodată și un dezechilibru în organism, iar persoana în cauză poate să se confrunte cu somnolența diurnă, o stare permanentă de oboseală, epuizare și lipsă de energie. Netratată la timp, insomnia poate duce la anxietate, depresie și atacuri de panică în somn.
Cum pot fi tratate tulburările de somn
Remediile pentru insomnie sunt diverse și adaptate în funcție de stadiul în care se află persoana care se confruntă cu tulburări de somn. Dacă perioadele de insomnie persistă mai mult de o lună atunci este necesar consultul unui medic specialist. Acesta va faci o analiză a stării pacientului și va recomanda un tratament medicamentos bazat pe somnifere, antidepresive, melatonină sau antihistaminice.
Pe lângă tratamentul medicamentos ce va trata insomnia, este necesar să adoptăm și un stil de viață sănătos. Este important să avem o rutină a somnului, să deținem un spațiu de odihnă relaxant, să facem sport măcar 30 de minute pe zi, să reducem consumul de cafea, ceai verde sau energizante, să reducem porțiile de mâncare seara, iar înainte de somn să evităm folosirea telefonului, a calculatorului sau a tabletei. La fel de eficiente sunt și tehnicile de relaxare sau aromaterapia, care s-a dovedit eficientă în tratarea tulburărilor de somn.
Multe persoane suferă de insomnie, însă există câteva remedii eficiente pentru a scăpa de tulburările de somn și de stările de anxietate. Insomnia este cauzată adesea de stres, de stilul de viață agitat și de programul încărcat, însă această afecțiune poate semnala probleme grave de sănătate, atât la nivel fizic, dar și psihic.