Este iarnă şi ne confruntăm cu diverse infecţii respiratorii. Răcim, luăm contact cu persoane bolnave, aerul nu este tocmai curat. Cum procedăm? Cum să ne ţinem la distanţă de problemele de sănătate? Ei bine, ca remedii pentru infecţii respiratorii avem planta numită echinaceea.
Aceasta este originară din America de Nord şi e o sursă excelentă de flavonoide, dar şi de: iod, cupru, fier şi potasiu. De ce e aşa de recomandată echinaceea când vine vorba de remedii pentru infecţii respiratorii? Întrucât creşte nivelul de properdină din organism. Vorbim despre un complex de anticorpi naturali, care poate consolida sistemul de apărare al fiecăruia dintre noi. Echinaceea se administrează sub formă de capsule, ceai şi tinctură.
„Atunci când deja am contractat o viroză, este extraordinară combinația dintre echinaceea, zinc și vitamina C. Pentru că ultima nu se stochează în organism pentru multă vreme. Deci, putem lua trei săptămâni vitamina C, să ne oprim și să nu fim protejați deloc. Se recomandă chiar și o cură de una-două luni cu tinctură de echinaceea, ca măsură de prevenție. Ceaiul este ceva mai diluat și ajută mai mult local, prin simplul fapt că este un lichid fierbinte”, a explicat dr. Alice Popescu, medic specialist medicină generală-acupunctură.
Eficiente sunt şi ciupercile medicinale. Şi acestea se găsesc aproape în orice magazin de produse naturiste, sub formă de capsule. Ele sunt eficiente întrucât conţin: vitamine, polizaharide, aminoacizi, proteine, minerale şi nu numai. Bineînţeles, vorbim despre cunoscutele ciuperci de origine japoneză Reishi.
Remedii infecții respiratorii – Muştarul
Baie caldă-fierbinte la picioare. Pune în apă nu sare, ci făină de muştar. De ce? Pentru că, la contactul cu apă, din făină iese un ulei gras ce ajută la circulaţia sângelui în organism. Să nu te sperii dacă simți o uşoară senzaţie de arsură.
La 10 litri de apă se pun numai 30 de grame de făină. Se spune că terapia cu muştar este şi mai eficientă când vine vorba de febră şi gripă.
„Jumătate din meridianele de acupunctură ajung până la picioare, iar acestea sunt activate când facem o astfel de baie”, a explicat doctorul Alice Popescu.
În caz de stare febrilă se mai aplică şi metoda şosetelor înmuiate în oţet, dar şi cea a frecţiilor cu spirt amestecat cu oţet.
Tuse seacă – Remedii
După unele răceli rămâne o tuse seacă, „măgărească”. Ca să scapi de ea, foloseşte o ridiche neagră. Aceasta trebuie spălată şi dată pe răzătoare, apoi amestecată cu miere de albine sau zahăr. Se lasă peste noapte. A doua zi se ia câte o lingură din zeama obţinută.
În caz de tuse măgărească, pune-ţi o compresă caldă pe gât şi pe piept. Sau fă gargară cu sare. Astfel scapi şi de „roşu în gât”. Gargara se face dintr-un litru de apă şi o linguriţă de sare. Metoda se aplică imediat după masă.
Nu uita de ceaiul de ceapă, pe care îl poţi îndulci cu miere de calitate. Trebuie doar să mărunţeşti o ceapă şi să o fierbi într-un litru de apă.
Unii recomandă şi infuzia din coji de nucă. Atenţie însă, aceasta trebuie consumată numai când stai în casă. Iodul din nucă acutizează senzaţia de frig.