Durerea de burtă sau durerea abdominală este una dintre cele mai des întâlnite dureri cu care se poate confruntat fiecare dintre noi ocazional. Pentru această durere există mai multe tratamente medicamentoase, dar multă lume alege să opteze pentru remedii pentru durerea de burtă provenite din farmacia naturii.
Durerea de burtă apare între coaste și regiunea genitală, dar poate să apară și în cavitatea abdominală, la stomac sau pancreas. În anumite cazuri, durerea de burtă poate semnala o suferință care necesită intervenție medicală.
Durerea de burtă poate fi ușoară, severă, acută sau cronică. De obicei, astfel de dureri nu reprezintă urgențe și nu necesită prezența la spital.
Durerea de burtă este generalizată când durerea ocupă mai mult de jumătate din abdomen. Acest tip de durere este cauzat de virusuri, indigestie sau balonare. Durerea de burtă poate fi localizată, atunci când durerea este într-o anumită parte a abdomenului.
O altă formă de dureri de burtă sunt crampele abdominale. De obicei, balonarea poate fi urmată de diaree. Deurerea de burtă colicativă apare în valuri, începând și terminându-se dintr-o dată.
Cauzele apariției dererii de burtă
Cauzele care duc la apariția durerilor de burtă sunt multiple și de cele mai multe ori sunt ignorate, iar asta poate duce la agravarea afecțiunii.
Afecţiunile hepatice şi biliare pot fi una dintre cauze deoarece produc dureri în abdomenul superior, de obicei în partea dreapta.
Dureri de burtă, însoțite de diareea cu sânge, alternate cu perioade de constipaţie si senzaţia de balonare sunt câteva dintre manifestările colonului iritabil, afecţiune cunoscuta şi ca dischinezie intestinală.
O altă afecțiune care produce durere de burtă este apendicita. Această boală necesită intervenţie medicală de urgenţă.
Durerea de burtă care persistă în timp ș ieste însoţită de menstre neregulate, constipaţie, dureri de spate sau urinari sunt caracteristice bromului uterin. Pe lângă acestea, vaginitele, dereglările hormonale şi chiar ovulaţia pot provoca dureri abdominale.
Alte cauze ale durerilor de burtă pot fi indigestia, hernia, refluxul gastric, intoleranța la lactoză, ulcer sau alergie la unele alimente.
Remedii pentru durerea de burtă: Soluții din farmacia naturii
Pentru durerea de burtă există mai multe tratamente medicamentoase, însă multă lume alege să apeleze la remedii naturiste.
Unul dintre cele mai folosite remedii naturiste pentru durerea de burtă sunt ceaiurile eficiente în oprirea fermentației și putrefacției. Ceaiurile de nuc, coada-racului sau turița-mare sunt puternic astringente, bogate în tanin, opresc procesele de fermentație și putrefacție, precipitând proteinele.
Ceaiurile de izmă și cimbrișor sunt puternic astringente, antiseptice și antispastice, liniștind crampele li durerile mari.
Un alt remediu naturist pentru durerea de burtă este scoarța de stejar și cafeaua de ghindă. Stejarul este bogat în tanin, având efecte antitoxice și antiseptice.
Alte ceaiuri care se folosesc cu succes pentru durerea de burtă sunt albăstrele, sunătoare, obligeana, mușețelul, gălbenele, salvie, troscot, busuioc, cătină, cireș, vișin, patlagină sau tătăneasă.