Cistita interstitiala este o boală a vezicii urinare caracterizată prin durere pelvină cronică, o nevoie persistentă și urgentă de a urina (adesea pe tot parcursul zilei și nopții și uneori de peste 50 de ori pe zi), durere sau disconfort în timp ce vezica se umple și se ușurează după urinare și durere în timpul actului sexual.
Simptomele pot apărea în flăcări, cu perioade de ameliorare. De multe ori, simptomele cistitei interstitiale imită simptomele clasice ale infecției tractului urinar, dar nu există semne de bacterii sau infecții, iar antibioticele nu fac nimic pentru a atenua durerea. IC afectează bărbații și femeile, dar este mult mai frecvent la femei.
Deoarece IC nu are un tratament și este o boală cronică, tratamentul se limitează de obicei la reducerea simptomelor. Când aceste simptome sunt reduse, pacienții cu IC pot avea o viață mai confortabilă.
Ceea ce funcționează pentru o persoana nu funcționează întotdeauna pentru alta și adesea o persoană trebuie să încerce multe opțiuni înainte de a găsi ceva care să funcționeze. De asemenea, ceea ce funcționează în timpul unei crize poate să nu fie eficient în timpul alteia, deci este bine să aveți o cutie de remedii posibile.
Consumul de apă
Aportul de apă devine puțin dificil pentru un bolnav de cistita interstitiala. Este important să beți cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi pentru a vă menține hidratat, evitând constipația și menținând urina să devină prea acidă. Problema este că mulți bolnavi de IC se îngrijorează cu privire la frecvența urinarii și consumul de apă îi va face să urineze mai des, ceea ce poate provoca dureri mai mari.
Găsirea cantității corecte de aport de apă poate fi un act de echilibrare. Sorbitul de apă pe parcursul zilei pare a fi cea mai bună opțiune pentru a rămâne hidratat.
În timpul unei crize, unii pacienți cu cistită interstițială optează pentru apă alcalină pentru a se asigura că urina lor nu este prea acidă. Un alt truc pentru a echilibra aciditatea din urină este să bei ½-1 linguriță de bicarbonat de sodiu amestecat cu un pahar plin de apă.
Reducerea stresului
Stresul poate declanșa inflamații în organism și IC este o boală inflamatorie. Este important să găsiți modalități de relaxare și de stres, care pot ajuta la scăderea inflamației.
Pașii simpli, cum ar fi meditația și relaxarea, vă pot ajuta. Ajută mușchii pelvisului să se relaxeze așezându-se într-o poziție inversă pe podea, cu picioarele ridicate pe un scaun timp de 10-15 minute zilnic, în timp ce lucrezi la tehnici de relaxare (ascultând muzică relaxantă, meditând sau folosind relaxare ghidată).
O baie cu sare Epsom vă poate ajuta să relaxați mușchii pelvisului, precum și mușchiul vezicii urinare. O baie cu bicarbonat de sodiu utilizată ca agent calmant extern este o altă modalitate excelentă de a reduce durerea vezicii urinare și de a ajuta la relaxarea musculară.
Hormoni reglatori
Pentru multe femei, cistita interstițială poate să apară cu modificări ale hormonilor. Unele femei consideră că crizele sunt cele mai grave în jurul ovulației și apoi cedează după ovulație. Alte femei consideră că timpul de la ovulație până la începutul ciclului menstrual este cel mai grav.
Sarcina va ameliora uneori durerea IC până în al treilea trimestru. De asemenea, nu este neobișnuit ca femeile să aibă o mare criza la un moment dat în perioada post-natală, deoarece hormonii lor sunt în flux major.
Lucrul pentru echilibrarea hormonilor poate ajuta la ameliorarea simptomelor IC, uleiurile esențiale pot fi, de asemenea, utilizate pentru reglarea hormonilor.