Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Remdesivir, un antiviral extrem de eficient împotriva SARS-CoV-2
Remdesivir, un antiviral extrem de eficient împotriva SARS-CoV-2

Remdesivir, un antiviral extrem de eficient împotriva SARS-CoV-2

15 dec. 2020, 07:11,
în Sanatate

Medicamentul remdesivir este probabil un antiviral extrem de eficient împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie. Cercetătorii descriu in Nature Communications ca administrarea medicamentului unui pacient cu COVID-19 și o tulburare imunitară rară a dus la o îmbunătățire dramatică a simptomelor și la dispariția virusului. De ce Remdesivir este un antiviral extrem de eficient împotriva SARS-CoV-2?

Răspunsul la pandemia COVID-19 a fost împiedicat de lipsa unor medicamente antivirale eficiente împotriva SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează boala. Oamenii de știință își puseseră speranța pe medicamentul remdesivir, dezvoltat inițial pentru a trata hepatita C și testat ulterior împotriva Ebola. Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice mari au fost neconcludente, iar la începutul lunii octombrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că medicamentul nu a redus semnificativ ratele mortalității. Întrebarea este totuși mai complicată, iar o echipă clinică a folosit acum o abordare diferită pentru a determina efectele medicamentului asupra COVID-19 la un pacient monitorizat îndeaproape, potrivit Medical Xpress.

Dr. James Thaventhiran de la MRC Toxicology Unit – Universitatea din Cambridge a spus:

„Au existat diferite studii care pun la îndoială eficacitatea remdesivirului, dar unele dintre cele efectuate în timpul primului val de infecție s-ar putea să nu fie optime pentru evaluarea proprietăților antivirale. Mortalitatea se datorează unei combinații de factori, incluzând probabil replicarea virală necontrolată și, important, răspunsul sistemului imunitar. Un studiu clinic care analizează doar impactul remdesivirului asupra mortalității va avea dificultăți în a distinge între acești doi factori. Acest lucru ne limitează capacitatea de a raspunde la întrebarea: cât de bun este remdesivirul ca antiviral?”

De ce Remdesivir este un antiviral extrem de eficient împotriva SARS-CoV-2?

Pentru a răspunde la această întrebare, o echipă condusă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge și Barts Health a examinat cazul unui bărbat de 31 de ani cu XLA, o afecțiune genetică rară care afectează capacitatea organismului de a produce anticorpi și, prin urmare, de a lupta împotriva infecțiilor.

Boala pacientului a început cu febră, tuse, greață și vărsături, iar în ziua 19 a dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2. Simptomele sale au persistat și în ziua 30 a fost internat la spital, unde i s-a administrat supliment de oxigen din cauza dificultăților de respirație.

În mod neobișnuit, febra și inflamația plămânilor au persistat mai mult de 30 de zile, dar fără să provoace probleme respiratorii severe sau să se răspândească în alte organe. Cercetătorii spun că acest lucru s-ar fi putut datora incapacității sale de a produce anticorpi – deși anticorpii luptă împotriva infecțiilor, aceștia pot provoca și daune organismului și chiar pot duce la boli severe.

La început, pacientul a fost tratat cu hidroxiclorochină și azitromicină, care au avut un efect redus, iar tratamentele au fost oprite în ziua 34. Pacientul a început apoi o cura de 10 zile cu remdesivir. În decurs de 36 de ore, febra și dificultățile de respirație s-au îmbunătățit, iar greața și vărsăturile au încetat. Creșterea saturației de oxigen i-a permis să fie scos de pe oxigen suplimentar.

Scădere progresivă a nivelurilor de proteină C reactivă

Acest răspuns clinic dramatic a fost însoțit de o scădere progresivă a nivelurilor de proteină C reactivă (CRP), o substanță produsă de ficat ca răspuns la inflamație. În același timp, medicii au văzut o creștere a numărului de celule imune cunoscute sub numele de limfocite, iar scanările toracice au arătat că inflamația plămânilor s-a rezolvat. Pacientul a fost externat în ziua 43.

La o săptămână după externare, febra pacientului, dificultățile de respirație și greața au revenit. A fost reinternat in spital în ziua 54 și i s-a administrat supliment de oxigen. S-a dovedit din nou pozitiv pentru SARS-CoV-2, s-a constatat că are inflamații pulmonare, iar nivelurile sale de CRP crescuseră și numărul de limfocite era scăzut.

În ziua 61, pacientul a început tratamentul cu un alt ciclu de remdesivir, timp de zece zile. Din nou, simptomele sale s-au ameliorat rapid, febra i-a scăzut și a fost scos de pe oxigen suplimentar. Numărul său de CRP și limfocite s-a normalizat. După un tratament suplimentar cu plasmă convalescentă în zilele 69 și 70, a fost externat trei zile mai târziu.

Echipa a constatat că nivelurile de virus ale pacientului au scăzut progresiv în timpul primului său ciclu de remdesivir, corespunzător îmbunătățirii simptomelor sale. Nivelul virusului a crescut din nou, la fel ca și simptomele sale, când primul ciclu de tratament a încetat, dar efectul celui de-al doilea ciclu de remdesivir a fost și mai rapid. În ziua 64, el nu mai dădea teste pozitive pentru coronavirus.

Si alte celule imune care contribuie la combaterea infecțiilor

Incapacitatea pacientului de a elimina infecția fără medicație antivirală este foarte probabil sa fie urmarea lipsei de anticorpi, spun cercetătorii. Cu toate acestea, există și alte celule imune care contribuie la combaterea infecțiilor, inclusiv cele cunoscute sub numele de celule T CD8 +. Echipa a observat că pacientul a reușit să producă celule T CD8 + care au răspuns la „proteina spike” de pe suprafața virusului – proteinele spike conferă virusului profilul caracteristic al coroanei (de unde și numele de coronavirus). Deși nu este suficient pentru a elimina infecția spontan, acest lucru a contribuit probabil la eliminarea virusului în timpul celui de-al doilea ciclu de remdesivir.

Dr. Nicholas Matheson de la Institutul Cambridge de Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase (CITIID) de la Universitatea din Cambridge a adăugat:

„Starea neobișnuită a pacientului nostru ne-a oferit o perspectivă rară asupra eficacității remdesivirului ca tratament pentru infecția cu coronavirus. Răspunsul dramatic la medicamentul – la provocări repetate – sugerează că poate fi un tratament extrem de eficient, cel puțin pentru unii pacienți.”

Echipa suspectează în continuare că remdesvirul este probabil cel mai benefic atunci când este administrat la începutul infecției, înainte ca virusul să poată declanșa un răspuns imun potențial catastrofal. Ei spun că evoluția bolii pacientului lor subliniază, de asemenea, rolurile importante – dar deseori conflictuale – pe care anticorpii le joacă în protejarea noastră împotriva infecției.

„Faptul că pacientul nostru nu a putut lupta împotriva bolii fără tratament sugerează că anticorpii contribuie la controlul SARS-CoV-2. Toate acestea sugerează că tratamentele vor trebui adaptate pentru pacienți in mod individual, în funcție de starea lor de bază – de exemplu, dacă virusul cauzează simptomele sau răspunsul imun”, a explicat dr. Matthew Buckland de la Departamentul de Imunologie Clinică, Barts Health, Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`