Ministerul Sănătăţii schimbă regulile pentru donarea de plasmă de la pacienţii vindecaţi de Covid-19.
Această procedură a fost, aşadar, făcută mai accesibilă. În prezent, cei care doresc să dea o şansă la viaţă pacienților aflaţi într-o fază critică au de parcurs proceduri birocratice adesea anevoioase.
Ei trebuie să-şi facă rost de două teste negative pentru coronavirus, să le plătească uneori din propriul buzunar şi să bată drumurile până la unul dintre cele 17 centre de recoltare din ţară.
Ce spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunțat duminică seara la Digi24 că tratamentul cu plasmă superimună va fi mai accesibil de acum încolo. Acesta a făcut acest anunț după ce a auzit mărturia unui tânăr din Târgoviște care a vrut să ajute și să doneze plasmă, dar a fost descurajat de procedurile birocratice.
„La nivelul Ministerului Sănătății, odată cu modificarea framework-ului și modului în care se desfășoară lucrurile în general (după noua lege privind izolarea și carantina – n.r.), s-au făcut și modificări cu privire la eligibilitatea pentru donarea de sânge și de plasmă pentru tratamentul cu plasmă convalescentă (…) Criteriile de eligibilitate devin mult mai laxe. Acestea vor apărea săptămâna viitoare (n.r. – săptămâna aceasta) și ne vom uita atunci cu toții, însă aceasta să știți că nu e o chestiune administrativă, ci dimpotrivă, este o chestiune medicală și științifică și acestea au fost date de către Comisia de hematologie din cadrul Ministerului Sănătății, așa cum este și normal. Pentru că nu este o chestiune simplă. Din punct de vedere medical, trebuie tratate lucrurile cu maximă seriozitate”, a explicat Andrei Baciu.
Criterii mai simple
El a confirmat că aceste criterii „mai laxe” se referă la faptul că nu vor mai fi cerute donatorului două teste negative la covid-19.
Protocolul prelevării sângelui pentru plasma anti-COVID prevede ca donatorii să vină cu un buletin de analize negativ. Actuala legislație nu îi ia în calcul însă și pe pacienții asimptomatici, care nu au fost internați. În plus, pentru donarea de plasmă nu există o rețea bine pusă la punct la nivel național. În prezent, plasma poate fi recoltată doar în 17 centre de transfuzie din țară. Persoanele eligibile care pot dona plasmă anti-COVID trebuie să fie sănătoase și să aibă vârsta între 18 și 60 de ani, să se prezinte la centrul de donare la două, cel mult 3 săptămâni de la ieșirea din spital, cu biletul de externare și cu un buletin de analize care să arate că s-a vindecat de coronavirus.