Vor intra în vigoare reguli stricte pentru șoferii care circulă pe ploaie! Este vorba despre adaptarea vitezei la condițiile meteo, indiferent de drumurile pe care se circulă. Amenzile sunt uriașe pentru șoferii care încalcă legea.
Reguli stricte pentru șoferii care circulă pe ploaie!
Legea rutieră din România nu stabilește exact care este viteza maximă în caz de ploaie sau vizibilitate scăzută. În schimb, șoferii sunt obligați să reducă viteza de deplasare atunci când sunt precipitații sau fenomene meteo periculoase. De exemplu, viteza maximă pe ploaie poate fi chiar și cu 50 km/h mai mică decât în mod normal.
„Conducătorul de vehicul este obligat să reducă viteza, dacă prevede un pericol […] pe timp de ceaţă, ploaie torenţială sau ninsoare abundentă.”, stabilește Art. 158 (j), din legea circulației.
Legea permite administratorilor locali, regionali sau naționali de drumuri să impună limite de viteză și în funcție de condițiile meteo. Cert este că un conducător auto care rulează cu 130 km/h, în condiții de ploaie, chiar dacă respectă limita generală de viteză, riscă să fie amendat pentru că nu respectă limita impusă de condițiile meteo.
Depășirea vitezei legale pe timp de ploaie sau de ceață se sancționează cu amendă sau cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă:
- 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
- 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
- 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
- 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
- peste 50 km/h : 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
- peste 70 km/h : 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Amendă pentru conducătorii auto care stropesc pietonii
O mică neatenție în trafic le poate aduce șoferilor amenzi usturătoare. Mulți nu cunosc această prevedere din Codul Rutier. Se dau amenzi de până la 3000 de lei pentru șoferii care circulă pe ploaie și stropesc intenționat pietonii. Pentru ca un șofer să fie amendat, pietonii care au fost stropiți trebuie să depună o plângere la cea mai apropiată secție de poliție. Aceștia trebuie să menționeze unde a avut loc incidentul și ar fi ideal să rețină și numărul de înmatriculare al mașinii. Potrivit Codului Rutier stropirea pietonilor se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei. În plus, pe lângă amendă, șoferul vinovat poate fi obligat să presteze și între 20 și 40 de ore de muncă în folosul comunității.
Șoferii pot fi sancționați și dacă circulă pe drumurile publice cu mașina murdară. Există conducători auto care nu acordă atenție gradului de murdărie al mașinilor lor și circulă pe drumuri, chiar dacă acestea sunt acoperite de noroi. Acest lucru le poate aduce, în anumite cazuri, amenzi mari. Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare murdare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă. De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.
Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei. Amenzi uriașe se dau și șoferilor care circulă cu mașina pe ploaie și nu adaptează viteza la condițiile meteo.