Prima pagină » Actualitate » Reguli stricte pentru posesorii de permis categoria B. Iată ce legi trebuie să respecte șoferii
Reguli stricte pentru posesorii de permis categoria B. Iată ce legi trebuie să respecte șoferii

Reguli stricte pentru posesorii de permis categoria B. Iată ce legi trebuie să respecte șoferii

29 mai 2024, 08:00,
în Actualitate

Reguli stricte pentru posesorii de permis categoria B. Este vorba despre cei care vor să conducă un ansamblu de vehicule. Șoferii care au permis de conducere categoria B trebuie să știe că au dreptul de a conduce un ansamblu de vehicule mai mare de 3.500 de kilograme doar cu o anumită condiție. Iată ce legi trebuie să respecte șoferii.

Reguli stricte pentru posesorii de permis categoria B

Șoferii care au permis de conducere categoria B trebuie să respecte câteva prevederi legale, trecute în Codul Rutier. Conducătorii auto cu permis categoria B, trebuie să știe că au dreptul de a conduce un ansamblu de vehicule mai mare de 3.500 de kilograme au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

,,Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.”, arată Codul Rutier.

În cazul motocultorului, nu este nevoie de permis de conducere. Acesta poate fi folosit doar pe drumurile care nu sunt publice. Dacă sunt prinși cu motocultorul pe drumurile publice, oamenii riscă amendă de 870 de lei.

Ce legi trebuie să respecte șoferii

Codul Rutier menționează clar că șoferii care au un permis de conducere categoria B pot conduce autovehicule care:

– au o masă totală sub 3.500 kg

– care au mai puțin de 8 locuri, în afara șoferului

De asemenea, ai mai au dreptul să conducă:

– un ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg

– un ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg.

Toți conducătorii auto trebuie să se informeze corect despre categoria remorcii pe care doresc să o tracteze și despre reglementările specifice legate de masa ansamblului vehicul-remorcă. Permisul categoria B permite conducerea autovehiculelor cu o masă maximă de 3.500 kg și tractarea unei remorci sau rulotă cu masa maximă autorizată de până la 750 kg. Însă, există și situații în care șoferii pot opera remorci cu o masă mai mare, respectând anumite condiții specifice. Există și o prevedere legată de viteza maximă admisă, în afara localităților, atunci când un șofer tractează o rulotă sau remorcă. Aceasta este mai mică cu 10 km/h față de limita pentru autovehiculele normale.

În funcție de categoria în care se încadrează o anumită remorcă, se aplică reguli rutiere de tractare. Pentru o remorcă/rulotă ușoară cu o masă maximă autorizată de până la 750 de kg nu este obligatoriu un sistem de frânare propriu și nici amortizoare. Totuși, trebuie să fie dotată cu elemente de semnalizare. Dacă se tractează o remorcă de categorie medie, cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, aceasta trebuie să fie dotată cu frână de staționare și sistem de frânare acționat prin inerție. În schimb, o remorcă de categorie mare, cu masă maximă autorizată de peste 3.500 kg trebuie să aibă sistem de frânare. Acest sistem de frânare trebuie să fie acționat de frâna autovehiculului trăgător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *