Au fost stabilite reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică! Vizitarea unei mănăstiri sau participarea la o slujbă religioasă presupune respectarea unor rânduieli ce țin nu doar vestimentație, ci și de comportament, limbaj sau atitudine. Iată ce nu au voie să facă enoriașii.
Reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică!
Lăcașurile de cult din România au stabilit reguli clare pentru credincioși. Intrarea într-o biserică sau mănăstire presupune respectarea unor rânduieli și canoane. Biserica Ortodoxă din România a stabilit norme clare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Atunci când merg la biserică, femeile trebuie să poarte haine care respectă standardele de decență. Sunt interzise ținutele scurte, mulate sau decoltate. Culorile stridente și imprimeurile excesive trebuie evitate, iar accesoriile mari, bijuteriile pompoase și machiajul puternic nu sunt adecvate. De asemenea, femeile trebuie să-și acopere capul cu un batic sau o eșarfă și să aibă umerii acoperiți.
Bărbații au de respectat și ei câteva reguli când merg în lăcașurile de cult. Bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă. Hainele deteriorate, precum blugii rupți, nu sunt potrivite pentru vizite la mănăstire. Șepcile, căciulile sau pălăriile trebuie scoase la intrarea în lăcașul de cult.
Credincioșii trebuie să păstreze liniștea, să evite discuțiile zgomotoase și să nu folosească aparate muzicale sau telefoane care ar putea deranja. Regulile de conduită și vestimentație se bazează pe tradițiile bisericești.
Cel mai frumos traseu religios din România
Unul dintre cele mai frumoase trasee turistice ecumenice din România este „Drumul mănăstirilor.” Drumul care străbate codrii seculari ai Voronei oferă priveliști spectaculoase, care se întind de la Vorona către Tudora și Coșula. După aceea, trecând drumul național Botoșani-Iași și prin zona pitorească împădurită a comunei Copălău, traseul ajunge în comuna Sulița, unde se află Mănăstirea Cozancea. De pe „Drumul mănăstirilor” se ajunge ușor și la Mănăstirea Guranda dar și la Mănăstirea Agafton.
Turiștii români, dar și cei străini care parcurg acest traseu rămân impresionați de priveliște, dar și de mănăstirile cu o arhitectură deosebită. Vizitatorii consideră zona o adevărată oază de liniște, iar mulți preferă să parcurgă o bună parte din traseu mergând pe jos. „Drumul mănăstirilor” este ideal de parcurs pentru cei dornici de experiențe religioase deosebite, dar și pentru iubitorii de natură, având în vedere că traseul străbate codrii pitorești, zone sălbatice și împădurite, cu peisaje spectaculoase.
Un alt traseu turistic religios este cunoscut cu numele de ,,Drumul binelui”. Este vorba despre drumul care duce către bisericile din Maramureș. Drumurile nu sunt asfaltate, însă pot fi străbătute ușor la pas sau cu mașina până la un punct. Traseul străbate păduri spectaculoase în care se ascund biserici de lemn cu o mare valoare istorică. Parcurgând ,,drumul binelui”, turiștii pot vedea biserici cu o arhitectură unică, precum Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeş, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Deseşti, Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei” din Ieud – Deal, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, Biserica de lemn ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Șurdești. ,,Drumul binelui” atrage în fiecare an turiști, expriența fiind de neuitat. Drumul spectaculos a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.
Credincioșii trebuie să respecte câteva reguli stricte atunci când merg la biserică sau la mănăstire. Normele nu vizează doar vestimentația enoriașilor, ci și comportamentul și limbajul.