Ce fel de concediu vom avea anul acesta, dacă se instituie stare de alertă? Mai mergem sau nu undeva? Mulţi români şi-au achitat încă de anul trecut avansul pentru pachetele de vacanţă din ţară sau din străinătate. Până acum totul părea sub semnul întrebării. Data de 15 mai ne dă o mică speranţă, cu condiţia implementării unor reguli pentru hoteluri şi turişti.
Turismul este o ramură importantă a economiei oricărei ţări, de aceea autorităţile fac demersuri pentru a-l repune în mişcare. Asta înseamnă implementarea mai multor reguli, atât pentru turişti, cât şi pentru proprietarii de unităţi de cazare.
În România exista mii de unităţi. Funcţionarea lor este însă pusă sub semnul întrebării. Până pe 13 mai, autorităţile nu luaseră nici o măsură clară privind redeschiderea lor. Din acest motiv, reprezentanţii celor mai mari hoteluri au anunţat că nu au de gând să le deschidă momentan. În schimb, Grecia, Italia, Bulgaria şi chiar şi Spania se pregătesc să-i întâmpine pe turişti.
Norme pe timp de stare de alertă privind cazarea în hoteluri
Indiferent de data când vom putea să ne cazăm în Maramureș, Bucovina ori pe Valea Prahovei, sunt câteva lucruri pe care orice turist trebuie să le ştie. Şi anume:
- distanţa menţionată de autorităţi trebuie să fie în continuare respectată (1.5-2 metri);
- la recepţie veţi fi întrebaţi dacă aţi avut probleme de sănătate sau contact cu cineva care a contractat coronavirus;
- personalul unităţilor de cazare trebuie să aibă mască şi costum special;
- vi se va pune la dispoziţie dispenser cu dezinfectant;
- în cazul unităţilor de cazare cu sală de mese se vor lua măsuri speciale, astfel încât să fie limitat contactul între persoanele cazate, dar şi contactul dintre acestea şi personalul angajat.
Şi în acest moment sunt discuţii privind cazarea în unităţile de pe malul mării. Conform declaraţiilor oferite de Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, se iau în considerare următoarele măsuri:
- achiziţionarea de termoscanere pentru turişti;
- trecerea personalul administrativ printr-o poartă de dezinfecţie, în momentul sosirii la locul de muncă;
- purtarea de măşti şi uniforme speciale de către angajaţi;
- utilizarea detergenţilor avizaţi;
- marcarea la recepţie a mai multor linii de demarcaţie, pentru respectarea distanţei regulamentare dintre clienţi;
- comunicarea online se va face mult mai mult ca înainte de pandemie, pentru ca clienţii să aibă contact cât mai redus cu personalul (check-in online);
- micşorarea numărului de mese de pe terase (fiecare familie va primi câte o masă);
- organiza mesei pe serii în cazul unităţilor care nu dispun de spaţiu mare;
- sunt luate în considerare veselă şi tacâmurile de unică folosinţă.
Organizația Mondială a Sănătății. Reguli pentru hoteluri
Organizația Mondială a Sănătății a transmis un set de recomandări pentru toţi proprietarii de hoteluri, care vor să îşi deschidă unităţile de cazare în perioada pandemiei de coronavirus. Ele au fost redactate în colaborare cu Organizaţia Mondială a Turismului.
Iată ce trebuie să ştim cu toţii, indiferent că suntem turişti ori patroni din turism:
- limitarea pe cât posibil a contactuluui dintre personal şi turişti;
- folosirea echipamentelor de protecţie de către personal;
- angajarea unui „manager de curățenie”. Acesta elaborează, actualizează şi implementează procedurile de curățare și dezinfectare. Totodată, se asigură că unitatea hotelieră respectă întru totul nomele impuse la nivel guvernamental. De asemenea, asigură informaţii corecte oaspeţilor;
- elaborarea unui plan în situaţia în care un lucrător sau un client este diagnosticat cu coronavirus;
- instruirea personalului pentru ca oaspeţilor şi angajaţilor să li se ia temperatura;
- mărirea frecventei curăţeniei şi dezinfectării, în special a zonelor cu trafic mare (scări, holuri, lifturi, intrări / ieşiri etc.);
- montarea panourilor de plastic sau plexiglas la recepţie;
- organizarea spațiilor interioare şi exterioare într-un mod care să promoveze distanţarea;
- instruirea suplimentară a angajatilor în ceea ce privește igiena alimentară;
- folosirea unor tehnologii diverse, care să îmbunătăţească planul de curăţenie (lumini ultraviolete, pulverizatoare electrostatice cu dezinfectant), dozatoare de hârtie, uşi fără atingere, distribuitoare de săpun etc.
Reguli pentru hoteluri și turiști în Grecia
Conform informaţiilor transmise de autorităţi, condiţiile strice de funcţionare sunt menţionate în „Protocolul Unităților Turistice” şi privesc toate punctele turistice şi unităţile de cazare de toate nivelurile. Acesta conţine măsuri referitoare la: transportul clienţilor către obiectivele turistice, serviciul de recepţie, serviciul de luare a mesei în baruri şi restaurante, curăţenia în camere, funcţionarea piscinei şi nu numai. Bineînţeles, dacă veţi merge în străinătate, va trebui să aveţi aşa-numitul „paşaport Covid-19”. Acesta însă nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore în momentul îmbarcării.
Aşadar, iată ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi anul acesta în concediu în Grecia:
- veţi avea contact mai puţin cu angajaţii de la curăţenie, întrucât se reduce frecvenţa de curăţare a camerelor pe timpul sejurului;
- doar la cererea voastră vi se vor schimba prosoapele şi lenjeria;
- nu veţi mai avea produse în minibar şi nici aparate de cafea în camere;
- obiectele decorative de folosinţă comună nu vor mai fi (meniuri, reviste, cărţi, perne etc.).
- telecomenzile de la aparatul de aer condiţionat şi de la televizor vor fi acoperite cu huse de unică folosinţă etc.
Acestea sunt doar câteva măsuri propuse pentru turismul din Grecia. Dacă vor fi adoptate sau completate, vom fi anunţaţi, cu siguranţă. Începând cu 4 mai, elenii au impus o revenire treptată la normalitate, prin difuzarea presei si redeschiderea librăriilor și a saloanelor de coafor. De pe 11 mai pana pe 18 mai și apoi până pe 1 iunie se vor redeschide alte tipuri de magazine. Cu alte cuvinte, o informatie exactă despre turimul din Grecia din 2020 vom avea abia după 1 iunie.
Când vom putea merge în Bulgaria
Autorităţile bulgare au în plan deschiderea sezonului turistic estival pe 1 iulie. Italienii, în schimb, sunt mai rezervaţi , dar au menţionat că lucrează împreună cu specialişti din Germania pentru găsirea unor soluţii cât mai eficiente (din Germania provine majoritatea numărului de turişti care vizitează Italia).
În concluzie, ceea ce se ştie este faptul că autorităţile UE încearcă o relansare coordonată a turismului din acest an. Planul strategic trebuie să conţină măsuri atât pentru hoteluri şi pensiuni, cât şi pentru restaurante. De asemenea, accentul se pune pe liberalizarea rapidă a traficului persoanelor care locuiesc şi muncesc în zone de frontieră.
Iată cum vom călători, cel mai probabil, anul acesta: