Reguli pe timp de iarnă pentru șoferi! Conducătorii auto trebuie să fie atenți atunci când circulă pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă și polei. Iată ce restricții și limite au fost impuse.
Reguli pe timp de iarnă pentru șoferi!
Pe timp de iarnă, administratorii drumurilor publice pot impune anumite limite și restricții pentru șoferii români. Limitele de viteză pe drumurile publice pot varia în funcție de condițiile meteo. Viteza maximă admisă în afara localităților pentru categoriile şi subcategoriile de autovehicule sunt:
- 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
- 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi subcategoria D1;
- 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 şi C1;
- 45 km/h, pentru tractoare şi mopede.
Pe timp de iarnă, aceste limite suferă modificări, șoferii fiind obligați să circule cu viteză mai mică și să aibă autoturismul dotat cu echipamentele obligatorii pe timp de iarnă. Șoferii trebuie să țină cont de câteva reguli stricte pentru a putea circula cu mașina pe timp de iarnă. Pe lângă echiparea autoturismului cu obiectele necesare și montarea cauciucurilor de iarnă, conducătorii auto trebuie să fie atenți la modul în care pornesc mașina în zilele sau nopțile geroase.
Puțini șoferi știu că trebuie să respecte anumiți pași pentru a porni mașina când e rece afară. În momentul în care șoferul urmează să pornească un motor diesel când este ger afară, trebuie să aștepte cel puțin 3-5 secunde înainte de a demara. Cu alte cuvinte, este indicat să se mențină contactul pus trei sferturi până se sting majoritatea martorilor din bord, înainte de a roti cheia până la capăt. Principiul de pornire al motoarelor pe benzină este similar cu cel diesel. Majoritatea șoferilor nu au răbdare să se stingă martorii de bord și încearcă pornirea motorului imediat ce au pus contactul sau la 1-2 secunde după, obicei care poate duce la defectarea motorului. După ce autoturismul a pornit, trebuie lăsat să stea câteva minute la relanti. În felul acesta, uleiul își poate recăpăta vâscozitatea pentru a unge normal componentele metalice din interiorul motorului. Toate aceste reguli simple vor împiedica defectarea mașinii pe timp de iarnă.
Recomandările poliției pentru conducătorii auto
Poliția Română recomandă prudență și viteză redusă pe timp de iarnă.
,,Sezonul rece care se apropie poate fi caracterizat de condiții meteorologice nefavorabile circulației rutiere pe autostrăzi, ce pot genera nesiguranță în deplasare. Caracteristicile traficului rutier din perioada care urmează sunt diferite față de cele obișnuite, întrucât unii conducători de autovehicule nu au experiența conducerii pe autostradă, având tendința de a neglija reguli de conduită elementare, cu efect imediat în planul siguranței rutiere.
Multe accidentele rutiere produse pe autostrăzi s-au întâmplat în zonele unde se circulă cu viteză redusă, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile (ceață, ploaie torențială, ninsoare, polei). De asemenea, în unele cazuri, conducătorii auto nu cunoșteau prevederile legale referitoare la utilizarea benzii de urgență sau au ignorat păstrarea unei distanțe corespunzătoare, care să asigure viteza de reacție necesară frânării în condiții de siguranță.”, au transmis polițiștii.
Cert este că șoferii trebuie să respecte mai multe reguli stricte pe timp de iarnă pentru a putea circula în siguranță cu mașina pe drumurile publice.