Prima pagină » International » Reguli noi pentru românii care vor să viziteze Austria
Reguli noi pentru românii care vor să viziteze Austria

Reguli noi pentru românii care vor să viziteze Austria

27 iul. 2020, 15:02,
Bianca Rebegea în International

Pentru ca cetățenii români să poată intra în Austria, aceștia trebuie să prezinte rezultatele unui test molecular negativ pentru noul coronavirus, care să fie eliberat cu 72 de ore înainte. Această măsură a intrat în vigoare astăzi, 27 iulie 2020 și va fi valabilă până la 30 septembrie 2020, cel puțin. Până în acest moment, testul avea o valabilitate de maximum 4 zile.

Testul COVID-19 are o valabilitate de 72 de ore

Românii care nu prezintă acest test, au obligația de a intra în izolare și trebuie să suporte costurile cazării. În cazul în care persoana din România nu are posibilitatea de a prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, Austria nu va mai permite intrarea pe teritoriul său.

De asemenea, testul COVID-19 este obligatoriu și pentru turiștii români care vizitează Grecia

Ministerul Afacerilor Externe arată că autoritățile austriece au publicat în seara zilei de 24 iulie 2020 o nouă Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de pană la data de 30 septembrie 2020.

Perioada de izolare nu va mai fi de 14 zile. Reguli noi

Pe lângă introducerea testului COVID-19, cu o valabiltate de 72 de ore, autoritățile austrice au redus și perioada de izolare de la 14 la 10 zile. Aceasta se va realiza la domiciliu sau într-o locație adecvată

Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

În cazul în care persoana nu deține un test, va sta în izolare 10 zile, împreună cu famlia sa la domiciliu sau într-o locație adecvată. Costurile în această situație sunt suportate de persoana în cauză. Dar dacă testul va ieși negativ, izolarea se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.

Prevederile noi se aplică tuturor, inclusiv românilor.

Care este situația tranzitului prin Austria

Așa cum s-a mai spus, tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire, pentru cetățenii care vin din România și care merg spre destinații din alte state.

Autoritățile locale au dreptul de a solicita prezentarea unor documente justificative care să permită intrarea în țara de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de tranzit.

Aceasta este disponibilă la următorul link:

https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/Bukarest/Dokumente/Beilage_B__Formular_Ein-Durchreise_2020-07-17-Englisch.pdf.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe amintește că zborurile către și din România rămân în continuare suspendate.

Situația cetățenilor non-UE care vin din România. Reguli noi

Pentru cetățenii terți (non-UE) care vin din România intrarea este permisă numai cu test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 negativ, dar sunt obligați să între în izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată timp de 10 zile, pe cheltuiala proprie.

În cazul în care aceștia nu pot demonstra că au o locuință adecvată pentru izolare, accelor lor va fi interzis.

Cine nu are interdicții de a intra în Austria

Persoane care vin din următoarele state: Andorra, Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Spania, Cehia, Ungaria, Vatican, Marea Britanie, Cipru, pot intra liber în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de ședere / reședință în Austria sau în statele menționate și fac dovada că în ultimele 10 zile nu au călătorit în afara Austriei sau a statelor respective.

Cine le va oferi ajutor românilor

MAE afirmă că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 și 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51901 și http://viena.mae.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *