Prima pagină » Actualitate » Reguli noi pentru românii care locuiesc la parterul blocului! Ce nu au voie să facă
Reguli noi pentru românii care locuiesc la parterul blocului! Ce nu au voie să facă

Reguli noi pentru românii care locuiesc la parterul blocului! Ce nu au voie să facă

07 oct. 2024, 07:30, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Au intrat în vigoare reguli noi pentru românii care locuiesc la parterul blocului! Este vorba despre cei care vor să își închidă balconul din cauza zgomotului de la parter, a poluării sau din dorința de a avea intimitate. Deși au dreptul să închidă balconul, cei care stau la parter trebuie să știe că au nevoie de anumite documente și avize, iar cei care nu respectă legea riscă sancțiuni uriașe. Iată ce nu au voie să facă.

Reguli noi pentru românii care locuiesc la parterul blocului!

Proprietarii de locuințe aflate la parterul blocului au dreptul să-și închidă balconul. Ei pot să facă lucrări de închidere a balconului, însă numai cu respectarea anumitor condiții prevăzute de lege. Proprietarul trebuie să obțină acordul asociației de proprietari. Anterior, regulile prevedeau că este nevoie de un acord din partea vecinilor, însă această lege a fost înlocuită.

,,Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv.”, se arată în Legea 149/2020.

Proprietarul unei locuințe va trebui doar să trimită doar o notificare la primărie, pentru a-și anunța intenția legată de respectivele lucrări. Cu toate acestea, proprietarii vor trebui să țină cont de regulile asociației de proprietari, referitoare la materialele folosite la închiderea balconului.

Cine trebuie să aibă grijă de spațiul verde din fața blocului

Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.

În zonele rezidențiale private, situația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.

Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori sau gard viu. Toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni. Legea stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei. Totodată, asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. Primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie. Totuși, o mare parte dintre blocurile din țară au spații verzi amenajate de locatarii blocurilor, adesea de cei care stau la parter.

Proprietarii care stau la parter își pot închide balconul, dar trebuie să obțină acordul asociației de proprietari și să aibă un aviz de la primărie. În caz contrar, persoana riscă sancțiuni uriașe.
Comentarii
  • clickbait si fearporn
    „sancțiuni uriașe” :)))))))))))))

  • Asta cu amendarea primariei de catre asociatiile de proprietari de unde e scoasa? Situatia e 50%/50%, fiind situatii cand desi primaria ar trebui sa ingrijeasca spatiul nu o face, fie o fac proprietarii, fie cei de la parter se intind cu acareturile, si fac garduri impenetrabile. Acum, in unele situatii este de inteles, caci sunt zone unde daca nu faci asa si pisa golanii pe geamul tau, sau se parcheaza masini, dar parerea mea este ca primaria se misca greu in zona asta. Unde stau eu, din 2016, cu hartii depuse abia in 2020 au venit si au amenajat spatiul verde. De atunci, nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`