Prima pagină » Actualitate » Reguli noi pentru proprietari! Vestea așteptată de toți românii

Reguli noi pentru proprietari! Vestea așteptată de toți românii

15 apr. 2024, 10:00,
în Actualitate

Vor intra în vigoare reguli noi pentru proprietari! Casele neautorizate făcute pentru turism pe terenuri private nu vor mai fi dărâmate. Iată vestea așteptată de toți românii.

Reguli noi pentru proprietari!

Casele neautorizate făcute pentru turism pe terenuri private nu vor mai fi dărâmate. Un nou proiect de lege propune să nu se mai dărâme aceste construcții ilegale, dacă sunt făcute pentru turism. Aceleași reguli speciale ar urma să fie aplicate și caselor pentru turism și celor făcute la maxim 200 de metri de la malul mării, în stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

Legea este deocamdată la stadiul de propunre și urmează să fie dezbătută. Actuala lege prevede următoarele:

„Prin derogare de la prevederile art. 28, 31 şi 32 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, toate construcţiile cu destinaţie turistică din zonele cu potenţial turistic, staţiunile turistice, zonele construite protejate, zonele de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţiile naturale şi alte asemenea, precum şi construcţiile cu destinaţie turistică şi construcţiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din staţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aflate pe terenuri proprietate publică ori privată, finalizate sau în curs de execuţie, se desfiinţează”, prevede legislația actuală.

Rămâne de văzut dacă toate casele neautorizate făcute pentru turism pe terenuri private nu vor mai fi dărâmate.

Lege nouă și pentru obținerea cadastrului

Se schimbă legea pentru obținerea cadastrului! Cetățenii pot beneficia de cadastru gratuit, iar programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

Cetățenii interesați pot obține cadastru gratuit de la primărie dacă prezintă următoarele documente: titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare sau orice act care să ateste proprietatea; cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate; documentație cadastrală, în cazul celor care au terenul intabulat.

Autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024. Cei care au casele sau apartamentele la închiriat trebuie să știe că vor fi supuși la taxe mai ridicate pe venit. Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente. Indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceşti contribuabili nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. În acest context, experții susțin că trebuie avută în vedere obligația de declarare și plată a impozitelor către ANAF pentru veniturile obținute din închirierea imobilelor.

Românii care vor să își cumpere în acest an o casă sau un apartament trebuie să știe că urmează un val de scumpiri pe piața imobiliară. Specialiştii în imobiliare estimează că, în acest an, aproximativ un milion de români îşi vor căuta o locuinţă, iar cei care îşi doresc un apartament sau casă ţin cont nu doar de preţ, ci şi de localizarea acestuia. În acest context, peste 70% dintre doritori vor un apartament, iar restul caută o casă. Principalele pieţe rezidenţiale din ţară se regăsesc în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *