Au fost anunțate reguli noi pentru profesori și elevi la început de an școlar. Interdicția telefoanelor mobile la oră, introducerea codului vestimentar, portofoliul educațional și adoptarea sălii de detenție sunt doar câteva dintre ele. Minsitrul Educației a făcut anunțul.
Reguli noi pentru profesori și elevi la început de an școlar
Ministrul Educației a anunțat noi reguli pentru cadrele didactice, dar și pentru elevi și părinți. Una dintre măsurile luate pentru elevi înn noul an școlar este introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează orele.
Această lege a stârnit deja controverse. Sala de detenție pentru elevii problematici nu pare a fi o idee bună pentru mulți. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală.”
„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
O altă noutate pentruu anul școlar 2024-2025 este impunerea unui cod vestimentar. Prin urmare, elevii care vin îmbrăcați nepotrivit la ore pot fi dați afară de către profesor. Telefoanele mobile vor fi și ele interzise în timpul orelor de curs.
Ce drepturi vor avea elevii începând din toamnă
Anul școlar 2024-2025 vine cu o serie de schimbări. Pe lângă măsurile precizate anterior, elevii vor avea noi drepturi. Aceștia vor putea evalua activitatea profesorilor și își vor putea vedea lucrarea scrisă de la Evaluarea Națională sau de la Bacalaureat, înainte de a depune contestație.
Mai mult, părinții elevilor vor ave dreptul să ceară socoteală pentru notele acordate copiilor. O altă noutate este acceea că un consilier școlar va fi obligatoriu la fiecare 500 de elevi.
În ceea ce privește bursa școlară, aceasta ar putea fi retrasă dacă elevul bursier are abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele:
- observație individuală/mustrare scrisă;
- retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
- mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
- suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
- preavizul de exmatriculare;
- exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
- exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
- exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
- la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.