Prima pagină » National » Reguli noi pentru pacienţii COVID-19. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial

Reguli noi pentru pacienţii COVID-19. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial

26 apr. 2021, 12:28,
în National

Noi reguli pentru pacienţii COVID-19 au intrat în vigoare. Virgil Musta a venit cu o serie de noi precizări pentru medicii de familie care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății a actualizat protocolul de tratament pentru pacienții infectați cu COVID-19.

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Reguli noi pentru pacienţii COVID-19

Potrivit noului protocol, medicii de familie care tratează pacienţii cu COVID-19 la domiciliu au primit mai multe recomandări.

Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al Covid 19, a explicat ce anume se schimbă în noul protocol de tratament pentru pacienţii infectaţi cu noul virus COVID-19.

”Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficienţa acestuia creşte.”

Medicul a explicat de ce s-a decurs la varianta că medicii de familie să înceapă administrarea unui tratament pentru bolnavii de COVID-19.

”Din păcate, la nivelul spitalului, aceşti pacienţii ajung cu forme severe, în etapele următoare ale evoluţiei infecţiei, şi de aceea s-a considerat că este oportun să dăm posibilitatea medicilor de familie să administreze această terapie ca să avem eficienţă şi să nu se ajungă la forme severe.”

Medicii de familie pot folosi antiviralul oral

Virgil Musta a mai adăugat faptul că medicii de familie pot folosi antiviralul oral pentru pacienţi.

”Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru că acesta se foloseşte în formele uşoare şi medii de boală, în formele medii şi severe se foloseşte antiviralul injectabil, care este remdesivirul, şi care este lăsat pentru uzul în spital”, a explicat medicul Virgil Musta.

Totodată, doctorul a explicat şi alte recomandări care există în noul protocol de tratament pentru medicii de familie. Corticoterapia, neindicată în prima săptămână de boală, pentru că poate duce la multiplicarea virală. Anticoagulantele pot fi prescrise de medicii de familie în funcţie de scorul PADUA (fe evaluare a riscului de tromboze endovenoase).

Dr. Musta: „Riscurile unor efecte adverse sunt prezente”

Potrivit noilor reguli pentur pacienţii cu COVID-19, tratamentul nu mai conţine şi plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiuni reumatice şi dermatologice, şi nici antiviralul umifenovir.

Ivermectina, nerecomandată în Covid-19 în România. Protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid 19 actualizat are recomandări clare pentru ivermectină. Medicul Virgil Musta: „În cantităţi mari, efectele sunt toxice. Avem speranţa că anticorpii monoclonali vor intra curând la noi în ţară”.

Excesul de antibiotice în tratamentul bolii Covid 19, un real pericol. Infecţia Covid evoluează rar cu suprainfecţii bacteriene, mult mai rar decât gripa, spune dr.
Musta. Utilizate abuziv, ele pot duce la creşterea număruluid de infecţii cu clostridium şi candidă. Plasma convalescentă, eficientă doar în prima săptămână a bolii.
Hidroxiclorochina, scoasă din protocolul de tratament al pacienţilor cu Covid 19.

Dr. Musta: „S-a constatat eficienţa limitată a acestui tratament, dar şi riscul de reacţii adverse severe”.

Medicul Virgil Musta, despre trendul descendent al infecțiilor în România

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al COVID-19, consideră că trendul descendent al infecțiilor în România va continua în perioada următoare, dacă românii nu vor renunța total la regulile de protecție.

„Eu cred că nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie, în continuare, să fim foarte, foarte prudenţi ca să putem încetul cu încetul, să revenim la o viaţă normală respectând, totuşi, anumite reguli”; a declarat, duminică după amiază, Virgil Musta, într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.

Noi reguli pentru pacienţii COVID-19 au intrat în vigoare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *