Prima pagină » National » Reguli noi pentru importurile de miere și produse apicole din Uniunea Europeană
Reguli noi pentru importurile de miere și produse apicole din Uniunea Europeană

Reguli noi pentru importurile de miere și produse apicole din Uniunea Europeană

04 iul. 2024, 11:34,
în National

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole. Crescătorii de albine, centrele de colectare și procesatorii din Ucraina au fost informați de către autorități că, din 30 noiembrie, la nivelul Uniunii Europene intră în vigoare o legislație mai drastică privind importurile apicole.

Din 30 noiembrie 2024, mierea și alte produse apicole destinate consumului uman pot fi importate în UE numai dacă sunt trimise, primite și/sau produse în unități înregistrate de către autoritatea competentă a țării exportatoare. Informația a fost transmisă public industriei apicole din Ucraina de către Serviciul de presă al Serviciului de Stat pentru Producție și Consum.

Potrivit Comisiei Europene, pe baza rezultatelor acțiunilor coordonate în timpul controlului mărfurilor cu miere și produse apicole în timpul importului pe teritoriul UE, s-a constatat una sau alta probleme la 46% dintre mărfuri și la 57% dintre exportatorii din țări terțe. Produsele care au fost supuse controlului și care au fost găsite cu nereguli au fost marcate ca suspecte cu privire la falsificarea mierii cu zaharuri.

Exportatorii de miere din Ucraina, obligați să se înregistreze

Prin urmare, pentru a îmbunătăți trasabilitatea lanțului de aprovizionare cu miere și produse apicole către piață, Uniunea Europeană întărește controlul operatorilor de piață de către țările exportatoare.

„Având în vedere cele de mai sus, operatorii de piață interesați ai producătorilor de miere și produse apicole ar trebui să se adreseze în prealabil (cu o lună înainte) la organul teritorial al Serviciului de Stat Producție și Consum pentru a include capacitățile operatorilor de piață în listele de unități din care este permis exportul către UE de miere și produse apicole pentru consum uman”, au precizat cei de la Serviciul de Stat pentru Producție și Consum.

Vă reamintim că apicultorii români au semnalat public problema mierii falsificate care intră în țară prin importurile ucrainene scutite de taxe. Producătorii apicoli din țara noastră au arătat că se confruntă cu o concurență neloială pe piața comunitară a mierii unde produsele cu adaos de zahăr și siropuri sunt comercializate ca fiind 100% naturale.

Curiozități despre albine

Albinele sunt singurele care produc hrană consumată exclusiv de oameni, mierea. O familie de albine este formată din 20.000 până la 60.000 albine și o singură regină, 99% dintre ele fiind femele lucrătoare. Membrii unui stup sunt împărțiți în trei categorii: albine lucrătoare, trântori și regina.

Regina conduce tot stupul și poate trăi până la 5 ani. Sarcina ei este să depună ouăle care vor genera următoarea generație de albine a stupului. De asemenea, produce substanțe chimice care influențează comportamentul celorlaltor albine. În cazul în care regina moare, albinele vor alege alta dintre larvele tinere căreia îi vor da „lăptișor de matcă”, permițându-i să devină regină fertilă.

Albinele lucrătoare sunt cele care construiesc și protejează stupul, oferă hrană și curăță. Acestea trăiesc doar de la cinci la șase săptămâni. O albina vizitează între 50 si 100 flоri în timpul unui zbor de colectare. Trântorii sunt masculii și nu au ac. Scopul lor este de a se împerechea cu regina pentru reproducere. Odată cu venirea iernii, stupul intră în modul de supraviețuire și trântorii sunt dați afară.

Interesant este că albina are două stomacuri, unul pentru hrană și unul pentru depozitarea nectarului colectat din flori, sau apă, astfel încât să îl poată transporta înapoi la stupul lor. Aceste micuțe insecte zboară cu o viteză de aproximativ 25 km pe oră și își bat aripile de 200 de ori pe secundă. Albinele au un simț olfactiv deosebit de dezvoltat, având până la 170 de receptori de miros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`