Au fost anunțate reguli noi pentru cei care stau la bloc. În cazul în care unul din vecini a cauzat o pagubă, precum o inundație, legea este clară în acest sens și se precizează care sunt pașii de urmat. Cei care nu respectă regulile la bloc, riscă sancțiuni severe. În noul proiect de lege sunt vizați toți vecinii de apartament.
Reguli noi pentru cei care stau la bloc
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ai inundație în apartament din cauza unui vecin este să anunți asociația de proprietari sau administratorul blocului, apoi trebuie să le comunici despre situație și să le ceri un reprezentant pentru a evalua pagubele și pentru a lua măsuri pentru oprirea inundației.
Apoi, întocmește un proces verbal de constatare a pagubelor, pentru că acest document oficial va conține o descriere detaliată a daunelor și va fi semnat de tine, de vecinul responsabil și de un reprezentant al asociației de proprietari sau administratorului blocului.
Important este să ai dovezi așa că poți face câteva fotografii sau înregistrări video cu daunele provocate de inundație. Aceste dovezi vizuale vor fi importante pentru a susține cererea ta de despăgubire în fața autorităților.
Dacă nu poți ajunge la o înțelegere cu vecinul și trebuie să soluționezi problema prin intermediul instanței, este important să ai sprijinul legal și toate dovezile pentru a avea câștig de cauză. În cazul unei inundații la bloc provocate de vecin, responsabilitatea financiară poate fi atribuită asociației de proprietari sau administratorului blocului în funcție de circumstanțele specifice ale cazului.
Ce cheltuieli în plus pot avea locatarii
Cei care stau la bloc trebuie să țină cont de regulile de conviețuire socială, dar și de costurile de întreținere a blocului. Costul la întreținere este format din contribuții calculate pe număr de persoane și contribuții pentru suprafața utilă, denumite și cota parte de proprietate. Din totalul facturilor, primele cheltuieli scăzute sunt datoriile la asociație.
Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.
Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale. Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente.
Adunarea generală este cea care hotărăște dacă persoanele care locuiesc la etajul 1, parter sau demisol trebuie să plătească pentru lift. Ridicarea gunoiului, vidanjare și deratizarea se împarte pe număr de persoane. Costul curentului electric consumat pe scara blocului, în boxe sau alte spații comune sau consumat de hidrofoarele din subsol, se împarte tot la numărul de locatari.
Daca sunt la etajul 4 cu ifiltratie nu trebuie sa contribuie toti locatarii pentru a remedia infiltratia. Daca vecinii nu sunt deacord ce trebuie sa fac!
Sa te muti la casa!
Daca ai infiltratii se reface izolatia si toti locatarii sunt obligati sa plateasca.Asa a fost la mine in bloc,toti au platit in functie de marimea apartamentului,banii au fost colectati unde se plateste si intretinerea.La fel si daca sunt probleme la subsol,platesc toate apartamenetele
Multumesc!