Reguli în Codul Rutier 2025! Există amenzi pentru cei care conduc prea lent pe autostradă, punând în pericol siguranța traficului. În România, circulația rutieră este reglementată prin diverse norme ce stabilesc atât limite maxime de viteză, cât și reguli de siguranță. Din acest an, se vor impune sancțiuni drastice pentru șoferii care încurcă traficul.
Reguli în Codul Rutier 2025!
Legislația rutieră din România stabilește limite maxime de viteză pentru a reduce riscurile de accidente rutiere. Aceste limite variază în funcție de tipul drumului și zona traversată de vehicul. Totodată, legea prevede sancțiuni și pentru conducătorii auto care aleg să ruleze cu o viteză mult mai mică decât ar fi recomandat, punând astfel în pericol traficul rutier. Pe autostrăzi și drumuri expres, vehiculele care nu pot depăși pragul de 50 km/h nu sunt permise să circule. Deși nu există o limită minimă generală de viteză în România, legislația prevede sancțiuni pentru șoferii care conduc mult mai lent decât ar fi necesar, în mod nejustificat.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv.”
Șoferii care merg pe autostradă sunt încurajați să conducă într-un mod ce menține siguranța traficului și respectă limitele maxime de viteză. Și cei care conduc cu viteză mult prea mică și nejustificat pot fi sancționați, dacă produc un accident rutier sau pun în pericol siguranța celorlalți șoferi.
Pedepse pentru șoferii agresivi la volan
Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier 2025.
,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”, se precizează în lege.
Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei. De asemenea, mulți conducători auto nu țin cont de faptul că este ilegal să folosești flash-urile în trafic, fiind considerat un gest agresiv. Cei care încalcă această regulă pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor. Această abatere rutieră se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare. Nu vei fi amendat dacă dai flash-uri pentru a semnaliza un pericol sau pentru a permite altui șofer să intre în fața ta.
Șoferii agresați în trafic pot suna la 112 atunci când devin victime ale violenței unui alt șofer. Conducătorii auto agresivi se pot alege cu amenzi și cu confiscarea permisului. De asemenea, pe lângă apelul la 112, filmările și înregistrările pot fi de ajutor. De anul acesta, șoferii agresivi pot fi sancționați cu ajutorul filmărilor sau pozelor potrivit noilor legi din Codul Rutier.
Reguli stricte vor intra în vigoare din acest an pentru toți șoferii din România cu scopul de a menține siguranța rutieră.