Reguli importante în 2025 pentru șoferii din România! Codul Rutier 2025 impune mai multe legi în ceea ce privește conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă, pentru că fenomenele meteo influențează foarte mult starea carosabilului și vizibilitatea. Puțini conducători auto știu care este viteza legală pe timp de ninsoare.
Reguli importante în 2025 pentru șoferii din România!
Legislația rutieră stabilește limite în funcție de condițiile meteo, de experiența conducătorului auto și de categoria vehiculului. Indiferent de limita maximă de viteză permisă pe un sector de drum, șoferii să țină cont de aderență și vizibilitate. Dacă drumul e acoperit cu zăpadă, șoseaua va fi extrem de alunecoasă, iar o frână bruscă sau un viraj puternic poate duce la pierderea controlului mașinii. Așadar, nu există o limită de viteză stabilită prin lege pentru circulația în condiții de ninsoare.
Cu toate acestea, sunt drumuri pe care se poate impune reducerea vitezei atunci când ninge. Această limitare e stabilită de administratorul drumului, cu acordul Poliției Rutiere și se aplică pe un sector limitat de drum. Cert este că fiecare șofer trebuie să adapteze viteza cu care circulă pe timp de ninsoare la starea drumului și la vizibilitate. Dacă drumul e acoperit cu zăpadă, atunci este recomandat ca viteza maximă de deplasare să nu depășească 20-30 km/h. De asemenea, principala regulă atunci când ninge sau drumul e acoperit, fie și parțial, cu zăpadă, este folosirea cauciucurilor de iarnă.
Limitele de viteză pe drumurile din țară
În 2025, limitele de viteză în România sunt:
- 50 km/h în localitate;
- 90 km/h pe drumurile naționale sau județene;
- 100 km/h pe drumurile europene;
- 120 km/h pe drumurile expres;
- 130 km/h pe autostradă.
Șoferii începători sunt obligați să circule cu 20 km/h mai încet decât limita maximă impusă. Această restricție este impusă în primul an de la dobândirea permisului auto. Cei care nu respectă limita de viteză legală atunci când circulă pe drumurile publice din România riscă să primească amenzi uriașe.
Amenda de viteză în 2025 este de:
- 2-3 puncte de amendă dacă șoferul depășește viteza cu 10-20 km/h;
- 4-5 puncte de amendă dacă șoferul depășește viteza cu 21-30 km/h;
- 6-8 puncte de amendă dacă șoferul depășește viteza cu 31-40 km/h;
- 9-20 de puncte de amendă dacă șoferul depășește viteza cu 41-50 km/h;
- 9-20 de puncte de amendă dacă șoferul depășește viteza cu peste 50 km/h + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
- 9-20 de puncte de amendă dacă șoferul depășește viteza cu peste 70 km/h + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Cea mai mică amendă pentru depășirea limitei de viteză este de 405 lei, iar cea maximă e de 4.050 de lei. Legislația rutieră din România stabilește limite maxime de viteză pentru a reduce riscurile de accidente rutiere. Aceste limite variază în funcție de tipul drumului și zona traversată de vehicul. Totodată, legea prevede sancțiuni și pentru conducătorii auto care aleg să ruleze cu o viteză mult mai mică decât ar fi recomandat, punând astfel în pericol traficul rutier. Pe autostrăzi și drumuri expres, vehiculele care nu pot depăși pragul de 50 km/h nu sunt permise să circule. Deși nu există o limită minimă generală de viteză în România, legislația prevede sancțiuni pentru șoferii care conduc mult mai lent decât ar fi necesar, în mod nejustificat.
Codul Rutier 2025 impune reguli stricte pentru șoferii care circulă cu mașina pe timp de iarnă. Una dintre regulile importante este respectarea vitezei legale pe timp de iarnă, când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă.